Hond in de auto

Er gaat niets boven het samen met je hond op stap gaan naar een heerlijk wandelgebied of naar een leuke training. Als je daar met de auto naartoe gaat, is het belangrijk om dit voor zowel jou als je hond zo veilig en comfortabel mogelijk te doen. In dit artikel lees je hoe je dit kunt aanpakken.

Veilig

Ten eerste is het natuurlijk zaak dat je je hond veilig vervoert. Een hond los op de voorbank laten zitten is daarom ook geen goed idee. En als de hond op de achterbank zit is het verstandig om deze vast te zetten met een hondentuig of om de hond achter een speciaal hekje te plaatsen. Als de hond los in de auto zit kan deze namelijk bij een noodstop of botsing gelanceerd worden, met alle gevolgen van dien.

De beste optie is een speciale autobench voor je hond op de achterbank of als je die ruimte hebt, in de kofferbak. Uit onderzoek blijken de metalen autobenches veruit de meest veilige optie. Deze benches zijn echter wel redelijk prijzig, al zijn ze tweedehands op internet ook een stuk voordeliger te verkrijgen.

Een ander aspect waar je rekening mee moet houden is de temperatuur in de auto, zeker wanneer je je hond alleen in de auto achterlaat. Wanneer het buiten warm is en de zon op de auto staat, is dit levensgevaarlijk voor je hond omdat de temperatuur in de auto razendsnel extreem hoog oploopt. Laat je hond op warme dagen dus niet onbeheerd in de auto en parkeer altijd op een schaduwrijke plek. Zet altijd een raampje en een bakje water neer. Ook bestaan er speciale koeldekens voor over de auto met aluminiumfolie die de temperatuur flink verlagen.

Comfortabel

Naast veiligheid, biedt een autobench ook comfort voor de hond, mits de hond gewend is aan een bench. Plaats een comfortabel kussen of dik kleed in de bench waar de hond graag op ligt en zorg er uiteraard voor dat de bench ruim genoeg is voor de hond om languit in te liggen. Wanneer je een open bench hebt, kun je bovendien een kleed of handdoek over de bench draperen, zodat je hond niet wordt geprikkeld door langslopende mensen of honden. Wanneer je hond heel alert is op zijn omgeving en blaft naar van alles wat er langs de auto komt, is dit geen rustige plek voor je hond.

Zeker wanneer je de hond alleen laat in de auto, bijvoorbeeld tijdens een training, is het wel zo fijn als deze ook daadwerkelijk tot rust kan komen in de auto en dus een comfortabele plek heeft waar hij niet constant alert is op de omgeving. Zorg er bovendien voor dat de hond zich niet kan bezeren of klem kan komen te zitten in de autogordel of met zijn tuig of halsband. Doe deze daarom het liefst af.

Aanleren

Het alleen laten van de hond in de auto is iets wat honden, net als alleen thuis blijven, wel eerst moeten leren. Als je veel traint met je hond en de hond daarom alleen in de auto moet kunnen verblijven, is het dus belangrijk dat je dit goed aanleert.

Maak van het alleen zijn in de auto een voorspelbaar ritueel: geef de hond iets lekkers, gebruik een vaste afscheidszin of zorg op een andere manier dat de hond snapt dat hij nu niet meegaat maar even in de auto blijft. Dit is ook belangrijk voor honden die heel enthousiast en druk zijn wanneer je ergens naartoe gaat: het is zeker in dat geval verstandig om het voor je hond voorspelbaar te maken wanneer hij wel mee mag, en wanneer hij even in de auto moet wachten.

Daarnaast moet je de tijd langzaam uitbouwen. Begin met korte momenten alleen zijn in de auto, bijvoorbeeld als jij gaat tanken en naar het tankstation loopt. Vervolgens laat je de hond iets langer alleen als je een boodschap doet etc. Zo went de hond langzaam aan het alleen zijn en leert hij dat jij altijd weer terugkomt.

Tot slot is het natuurlijk ook niet de bedoeling dat je je hond zomaar overal onbeheerd alleen laat in de auto: doe dit alleen op plekken waar jij de auto in de gaten kunt houden en dichtbij bent, bijvoorbeeld tijdens een training. Idealiter is er ook altijd iemand van je trainingsgroep die bij de auto’s blijft.

Meer artikelen:

De oudere hond

Na de fases van de puppytijd met scherpe tanden en zindelijkheidstraining, de puberteit met de vele hormonen en het onvoorspelbare gedrag en de stabiele jaren

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.