Alleen zijn aanleren

Honden zijn sociale dieren en alleen zijn is voor hen niet vanzelfsprekend, sommige honden ontwikkelen zelfs verlatingsangst. Door het alleen zijn goed aan te leren en langzaam op te bouwen kun je voorkomen dat jouw hond het alleen zijn vervelend of zelfs eng gaat vinden. Maar hoe pak je dat aan?

Begin in huis

Een pup van 8 weken die net zijn moeder en nestgenootjes achter heeft moeten laten en nog moet wennen aan zijn nieuwe huis en gezin, kun je nog niet alleen thuis laten. Hetzelfde geldt voor een herplaatser die nog helemaal moet wennen aan zijn nieuwe omgeving. Bovendien levert het gescheiden worden van hun eerste eigenaar herplaatsers vaak veel stress op waardoor er hechtingsproblemen kunnen ontstaan. Dit verklaart waarom er bij deze honden relatief vaak problemen zijn met het alleen zijn. Bouw het dus langzaam op!

Probeer er de eerste weken voor te zorgen dat de hond niet alleen thuis hoeft te zijn. Hoewel je dus de hond nog niet alleen laat, begin je wel gelijk met de eerste stap van de training, namelijk voorkomen dat je hond je constant achterna loopt. Doe de deur achter je dicht als je de kamer uitloopt en loop regelmatig naar boven zonder dat de hond mee mag. Zo leert de hond al dat het helemaal niet zo erg is als zijn baasje even wegloopt en dat je altijd weer terugkomt. Gaat de hond toch piepen, janken, blaffen of slopen? Strooi dan de volgende keer even wat lekkere voertjes op het moment dat je wegloopt. Zo ontstaat er een positieve associatie met alleen zijn.
 
Langzaamaan breid je de tijd dat de hond alleen in de kamer is uit. Ga bijvoorbeeld even de was doen, iets lezen in een andere kamer of douchen. Natuurlijk kun je de hond dan ook even in de bench of ren doen, wanneer deze is aangeleerd en de hond hierin lekker gaat slapen. 

Bouw het alleen zijn langzaam op

Wanneer de hond een half uur tot een uur alleen kan zijn terwijl jij boven of elders in huis bent zonder te piepen en te blaffen en rustig gaat slapen, kun je gaan oefenen met het alleen thuis laten van de hond. Kies hiervoor een moment waarop de hond gewoonlijk toch gaat slapen, bijvoorbeeld ’s ochtends na het ontbijt of na de middagwandeling.
 
Begin met enkele minuten, waarbij je het liefst voor de deur of in de tuin blijft staan (maar wel zo dat de hond je niet kan zien of horen). Zo kun je goed horen of de hond rustig is. Ga terug naar binnen vóór hij onrustig wordt en begint te blaffen. Mocht hij onverhoopt wel gaan blaffen of janken, wacht dan even met naar binnen gaan tot hij een paar seconden stil is, en ga dan naar hem toe. Eventueel kun je naar huis bellen, zodat de telefoon overgaat waarop de hond stopt met blaffen omdat hij daardoor wordt afgeleid. Blaffen negeren of hem maar uit laten blaffen werkt slechts averechts: daarmee wordt zijn angst dat zijn baasje niet terugkomt bevestigd. Maak de volgende keer de oefensessie iets korter, zodat je binnenkomt voordat de hond begint te piepen.
 
Blijf de tijd langzaam uitbouwen en oefen elke dag, totdat de hond weer een half uur tot een uur zonder problemen alleen thuis kan zijn. Daarna kun je sneller opbouwen. Voor de meeste volwassen honden is ca. 4 uur alleen thuis zijn, mits goed opgebouwd, geen probleem.

Gebruik een vast ritueel

Honden houden van voorspelbaarheid. Gebruik daarom een vast ritueel als je van huis gaat. Doe je schoenen en je jas aan, pak een voertje, breng de hond naar de mand, pak je tas en zeg een vast zinnetje als afscheid, bijvoorbeeld “tot zo”. Zo weet de hond waar hij aan toe is waardoor hij minder stress zal hebben. Ga dus nooit ‘stiekem’ weg.
 
Houd ook bij terugkomst steeds zoveel mogelijk dezelfde routine aan. Negeer de hond niet, maar begroet hem rustig.

Tips & trucs

De volgende tips & trucs kunnen helpen wanneer je hond het alleen zijn toch moeilijk lijkt te vinden:
 
● Oefen niet te weinig maar ook niet te veel! Eén keer per dag is meestal ideaal. Regelmaat en voorspelbaarheid zijn belangrijk bij het aanleren van alleen zijn, dus oefen regelmatig. Meerdere keren per dag oefenen kan echter te stressvol zijn voor honden die het alleen zijn nog niet zo leuk vinden.
● Leg een gedragen kledingstuk in de mand of bench. Honden die het alleen zijn lastig vinden halen hier vaak veel steun uit.
● Zet de radio of tv aan als je weggaat. Zo krijgt de hond minder geluiden van buiten mee, waardoor hij rustig kan slapen. Sommige honden worden erg alert als ze alleen thuis zijn en gaan meer blaffen wanneer ze geluiden van buiten horen. Met het aanzetten van de radio voorkom je dit. Bovendien is aangetoond dat met name klassieke muziek een kalmerend effect heeft op honden.
● Soms blaffen honden niet zozeer omdat ze niet alleen kunnen zijn, maar omdat ze de bench niet fijn vinden. Probeer in dat geval ook eens de hond uit de bench te laten. Eventueel kun je hekjes of een ren plaatsen als je hond niet in de bench kan, maar je hem ook niet los in huis wil laten.
● Gebruik een camera. Er zijn tegenwoordig hele goede camera’s en babyfoonapps beschikbaar waarmee je de hond kunt zien wanneer hij alleen is. Zo kun je zien of je hond echt ontspannen is en lekker slaapt.

Schakel indien nodig hulp in

Soms is bovenstaande niet voldoende en blijft een hond moeite houden met alleen zijn. Merk je dat je niet vooruit komt met trainen? Blijft jouw hond blaffen, slopen, krabben aan de deurpost of plassen in huis als jij weg bent? Schakel dan een gediplomeerd gedragstherapeut in die op maat advies kan geven.

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.