Angst voor vuurwerk

De decembermaanden en met name het afsteken van vuurwerk brengt voor veel honden en hun eigenaren een hoop stress met zich mee. Misschien heb je zelf wel een hond die angst voor vuurwerk heeft ontwikkeld. In dit artikel wordt uiteengezet wat jij als eigenaar kunt doen om deze angst te voorkomen of te verminderen.

Angst voorkomen

Het is natuurlijk het mooiste als wordt voorkomen dat een hond bang wordt voor vuurwerk. Dit begint al bij de fokker, die als het goed is niet alleen geschikte ouderdieren selecteert die zelf een stabiel en niet-angstige aanleg hebben, maar ook al een begin maakt met de socialisatie van de pups. Onderzoek heeft uitgewezen dat honden die vóór de leeftijd van 6 maanden worden gesocialiseerd met allerlei geluiden, hiervoor minder snel angst ontwikkelen. Mocht je dus in de eerste helft van het jaar een pup in huis krijgen, vergeet dan niet om je pup ook aan vuurwerkgeluiden te laten wennen, ook al lijkt Oud en Nieuw nog zo ver weg! Hiervoor zijn CD’s of YouTube-filmpjes een goed hulpmiddel. Door deze ook nog eens te koppelen aan iets leuks, zoals een leuk snuffelspelletje, zal de pup een positieve associatie ontwikkelen met deze geluiden.

Probeer op 31 december om de hond zo vroeg mogelijk uit te laten, voordat alle kinderen uit de buurt beginnen met het afsteken van vuurwerk. Heb je een tuin? Dan kun je de hond deze dag ook alleen in de tuin uitlaten, om vervelende ervaringen met vuurwerk te voorkomen. Laat je hond in ieder geval niet loslopen op de dagen rondom Oud & Nieuw! Elk jaar zijn er tientallen berichten over honden die weggelopen zijn omdat ze zijn geschrokken van vuurwerk. Laat de hond bovendien de laatste dagen van het jaar niet alleen thuis; de kans bestaat dat hij op dat moment schrikt en daarna niet meer alleen durft te zijn.

Tijdens Oudejaarsavond kun je er bovendien voor zorgen dat je voldoende afleidingsmateriaal voor de hond hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan een heel lekker kluifje, hersenwerkpuzzels of een snuffelmat. Ook kun je een speciale vuurwerkdoos maken door in de maanden voorafgaand aan Oud en Nieuw een grote doos te vullen met lege wc-rolletjes, eierdoosjes en ander oud papier waar je op de avond zelf flink wat snoepjes in verstopt.

Angst verminderen

Heb je een hond die helaas wel al angst voor vuurwerk heeft ontwikkeld? Dan kun je mogelijk nu nog aan de slag met training om de negatieve associatie met vuurwerk te veranderen in een positieve. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een vuurwerk-CD, welke je aanvankelijk heel zachtjes afspeelt. Terwijl de CD draait geef je de hond iets lekkers of doe je een (snuffel)spelletje met de hond. Langzaamaan zet je de CD harder, maar nooit zo hard dat de hond angstig wordt! Je kunt hiervoor een gedragsdeskundige raadplegen, die je kan begeleiden bij deze training. Deze kan je ook advies geven over het gebruik van natuurlijke middelen of supplementen ter ondersteuning van de training. Enkele voorbeelden hiervan zijn Adaptil, Puur Tranquil, Zylkène of Telizen.

Mocht training niet mogelijk zijn, dan zijn er nog andere manieren om de angst bij je hond te verminderen. Zo kun je een schuilplaats voor je hond maken, waar hij zich veilig terug kan trekken van alle herrie. Zet bijvoorbeeld een open bench neer op een rustige plek met een handdoek eroverheen. Doe de gordijnen dicht, het licht aan en de TV of radio hard aan, zodat het vuurwerk zoveel mogelijk gedempt wordt. Er bestaan ook geluidsdichte benches die speciaal zijn ontworpen voor honden die bang zijn voor onweer of vuurwerk (de “quiet kennel”). En mocht jouw hond zijn heil zoeken onder de bank, onder de kast of op zolder, laat hem daar dan rustig liggen en dwing hem er niet onder vandaan! Ook zijn er koptelefoons voor honden die het geluid dempen (de “mutt muffs”). Tot slot zou je ook nog een Thundershirt of Anxiety Wrap (of andere strak zittend shirt) kunnen aandoen bij je hond. Dit “inbakeren” kan ook een rustgevende werking hebben, al is dat niet bij elke hond het geval. En mocht jouw hond het liefst heel dicht tegen je aan komen zitten, geef hem dan de steun die hij nodig heeft! Vroeger werd gezegd dat je angstige honden moet negeren, maar inmiddels is vast komen te staan dat je angst niet kunt verergeren door de hond te aaien of aandacht te geven. Juist door de hond te steunen, rustig te aaien of rustig tegen hem te praten voelt de hond zicht veilig.

Extreme angst

Mocht jouw hond echt extreem bang zijn voor vuurwerk, dan kun je het beste een vuurwerkvrij vakantiepark boeken of bij vrienden op bezoek gaan die in een rustig gebied wonen. Als dat geen optie is, kun je de dierenarts raadplegen voor angstremmende medicatie. Wees er echter op bedacht dat je niet het middel Vetranquil mee naar huis krijgt; dit middel verslapt wel de spieren, maar verhoogt de geluidsgevoeligheid, wat resulteert in een extra bange hond die zich niet kan bewegen.

Conclusie

Wil je vuurwerkangst voorkomen of verminderen? Begin dan op tijd! Gebruik de komende maanden om de hond een positieve associatie met vuurwerk te leren met behulp van een CD en spelletjes, raadpleeg een gedragsdeskundige of een dierenarts voor (natuurlijke) ondersteuning, boek alvast een vakantie naar een vuurwerkvrij park of creëer een veilige schuilplaats. Hopelijk is de decemberstress voor zowel jou als jouw hond dan een stuk minder!

Meer weten?

Wil je meer weten over angst voor vuurwerk en andere harde geluiden en wil je weten hoe je je hond kunt trainen om deze geluiden niet meer eng te vinden? Bekijk dan onze online lezing over angst voor geluiden.

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.