De do’s en don’ts voor Oud & Nieuw

Hoe help je je hond Oud & Nieuw door? Wat moet je wel en vooral niet doen tijdens deze voor veel honden stressvolle periode? Als mijn hond bang is voor vuurwerk, moet ik hem dan negeren of juist niet? Wat kan ik doen om mijn hond te ondersteunen?

Do's

● Wordt er veel vuurwerk afgestoken bij jou in de buurt, houd je hond dan, ook overdag, aangelijnd tijdens het uitlaten. Ook als je hond (nog) niet bang is. Voorkom dat hij kan vluchten.
● Is jouw hond bang voor vuurwerk of harde geluiden, beperk de wandelingen in de buurt op oudejaarsdag dan tot korte rondjes en vermijd drukke tijdstippen.
● Zoek een plek waar geen vuurwerk afgestoken wordt en waar de hond los kan lopen. Het is even zoeken maar ze zijn te vinden. Laat hem daar lekker zijn energie kwijtraken. Een voldane hond is meer ontspannen dan een hond die vol energie zit.
● Lukt het toch niet om naar zo’n plek te gaan maak hem dan geestelijk moe door overdag hersenwerkjes of zoekspelletjes te doen.
● Vanaf 18.00 uur mag vuurwerk officieel afgestoken worden. Ga daarna alleen naar buiten voor een snelle plas. Of, als je hond echt bang is, blijf dan binnen zodra het donker is.
● Laat je hond zelf een veilige plek in huis opzoeken als hij angstig is en dwing hem niet bij jou te blijven als hij dit niet wil. Reageert hij nu al op vuurwerk door te proberen ergens weg te kruipen? Maak dan op die plek een voor de hond prettige plek door een fijn kussen neer te leggen en hem daar een aantal keer wat lekkers te geven. Op oudejaarsavond kun je als extra ruggensteuntje een shirt met jouw geur eraan erbij leggen.
● Sluit gordijnen en zet muziek aan op een redelijk volume. Het geluid van het vuurwerk verdwijnt zo iets meer naar de achtergrond.
● Gebruik eventueel een speciale koptelefoon voor honden (de ‘Mutt Muffs’) om de knalgeluiden te dempen.

● Geef je hond een paar minuten voor 00.00 een overheerlijk bot, gevulde Kong of maak een Survival-Kit (zie video hieronder) waar hij langere tijd mee bezig is. Zorg er wel voor dat je hond het spelletje al kent, dus oefen dit de dagen voor oudejaarsdag een paar keer en maak het extra leuk!
● Steun je hond door hem rustig aan te halen wanneer hij naar je toe komt. Laat hem lekker bij je liggen en zeg hem met een rustige stem dat alles goed is en ga verder waar je mee bezig was.
● Check jaarlijks of de chip van jouw hond nog wel correct geregistreerd staat. Dit kun je doen via deze link. Vergeet ook niet om regelmatig te checken of de chip zelf nog wel werkt. Dit kun je eenvoudig bij de dierenarts vragen.
● Plak deze poster op je raam om ervoor te zorgen dat er een uurtje niet geknald wordt tussen 22:00 en 23:00.

Dont's

● Laat je hond niet alleen met Oud & Nieuw, ook niet als je weet dat hij niet bang is voor vuurwerk. Laat hem ook niet alleen binnen om zelf naar het vuurwerk te gaan kijken. Hij heeft je steun hard nodig. Bovendien kan je hond als hij schrikt van een knal terwijl hij alleen thuis is, ook bang worden om alleen thuis te zijn.
● Ga niet meer met de hond naar buiten na 20.00u. Natuurlijk vooral niet om samen met hem naar het vuurwerk te kijken!
● Geef je hond geen medicatie als Ventraquil of Acepromazine, ook niet als het is voorgeschreven door een dierenarts. Deze middelen zorgen er namelijk voor dat je hond alles meemaakt maar hier door versuffing niet op kan reageren. Het gevolg hiervan is dat de angst  juist toeneemt! Kies liever voor middelen als Alprazolam, Pexion of Sileo (in overleg met je dierenarts) of (natuurlijke) middelen zoals Puur Tranquil en Puur Nervo of de middelen van AminoCalm. De meeste natuurlijke middelen hebben echter een langere inwerktijd en moeten vanaf enkele weken vóór Oud & Nieuw gegeven worden. Heb je een extreem bange hond, overleg dan met je dierenarts over het geven van medicatie zoals Alprazolam.
● Negeer je angstige hond niet!
● Straf je hond niet voor angstig/gestrest gedrag, ook al ervaar jij het zelf als irritant.
● Probeer jezelf maar eens voor te stellen hoe het zou zijn om wekenlang om de haverklap bang te zijn… Zo is het namelijk voor je hond wanneer deze vuurwerkangst heeft. En hij is het zeker waard om er iets aan te doen! Als je hond angstig is of je ziet signalen dat hij niet op zijn gemak is dan is er gelukkig veel wat je kunt doen om de angst te verminderen of te voorkomen dat het erger wordt.

Wacht daarmee niet tot de volgende jaarwisseling maar begin zo snel mogelijk in het nieuwe jaar. Dat geeft jullie alle tijd om aan het probleem te werken. Voor advies op maat is het aan te raden om een gediplomeerd hondengedragstherapeut te raadplegen.

Meer weten?

Wil je meer weten over angst voor vuurwerk en andere harde geluiden en wil je weten hoe je je hond kunt trainen om deze geluiden niet meer eng te vinden? Bekijk dan onze online lezing over angst voor geluiden.

Meer artikelen:

De oudere hond

Na de fases van de puppytijd met scherpe tanden en zindelijkheidstraining, de puberteit met de vele hormonen en het onvoorspelbare gedrag en de stabiele jaren

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.