De rol van serotonine

Is jouw hond angstig, agressief of erg gestrest? Of vertoont hij dwangmatig gedrag, een hoge mate van impulsiviteit of hyperactiviteit, en heeft training weinig resultaat? Dan zou een tekort aan serotonine mogelijk een rol kunnen spelen.

Serotonine is een neurotransmitter die wordt gemaakt van het aminozuur tryptofaan. 80-90% van de serotonine bevindt zich in de darmen, waar het invloed uitoefent op de darmwerking. Slechts een klein deel bevindt zich in de hersenen, waar het stemming, emotie en slaap reguleert.

Oorzaken van een tekort aan serotonine

Het is dus niet zo gek dat wanneer er iets misgaat met de aanmaak van serotonine, dit grote invloed kan hebben op het gedrag van de hond. Maar hoe ontstaat nou dit tekort?

Voeding

Voor de productie van serotonine is het eiwit tryptofaan nodig. Tryptofaan haalt een hond uit de voeding. Wanneer er te weinig eiwitten in de voeding zitten, kan dit leiden tot een tekort aan serotonine. Ook kan het zijn dat voer juist teveel eiwitten bevat, waardoor er als het ware teveel concurrentie is voor tryptofaan en er te weinig van wordt opgenomen. Maïs wordt bovendien veel in hondenvoeding gebruikt, maar kan een negatief effect hebben op de aanmaak van serotonine. Naast tryptofaan moet er ook voldoende magnesium en vitamine B6 in het voer zitten om tryptofaan om te kunnen zetten in serotonine.

Ziekte

Ook ziekte, en met name darmproblemen, kunnen leiden tot een tekort aan serotonine. Hoe dit precies werkt is onduidelijk, maar aangezien een groot deel van de serotoninevoorraad zich in de darmen bevindt, is een connectie tussen beide zeer waarschijnlijk. Een goede darmgezondheid is dus ook voor het gedrag van de hond heel belangrijk.

Erfelijkheid

Er lijken daarnaast ook tussen rassen grote verschillen te kunnen bestaan in serotonineniveaus, wat suggereert dat erfelijkheid een rol speelt. Zo is uit onderzoek gebleken dat Engelse Cocker Spaniëls die (impulsieve) agressie toonden een lager serotonineniveau hadden dan honden van andere rassen die agressief waren.

Hoe kan een serotoninetekort worden verholpen?

Er zijn verschillende manieren om het serotonineniveau omhoog te brengen. Ten eerste kan getracht worden om er via de voeding voor te zorgen dat de hond meer tryptofaan binnen krijgt, bijvoorbeeld door biologisch vers vlees te voeren of brokken met de juiste hoeveelheid en kwaliteit eiwitten en zonder maïs. Ook zijn er natuurlijke supplementen die tryptofaan, magnesium en vitamine B6 bevatten. AminoCalm is hier een voorbeeld van. Wanneer natuurlijke middelen niet werken, kan gedragsmedicatie soms noodzakelijk zijn. In dat geval is begeleiding van een gediplomeerd gedragsdeskundige en een dierenarts noodzakelijk.

Wanneer een hond darmproblemen heeft is het belangrijk dat ook daarvoor een dierenarts wordt geraadpleegd zodat de darmen weer goed functioneren en de aanmaak van serotonine verbetert.

Conclusie

Bij probleemgedrag zoals angst, agressie, dwangmatig gedrag of impulsiviteit kan een tekort aan serotonine een rol spelen. Het is aan te bevelen om bij dergelijk probleemgedrag een gedragsdeskundige te raadplegen die kan inschatten of een tekort aan serotonine een rol speelt.

Bronnen

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.