Doe ik het wel goed?

Iedereen is wel eens onzeker over de opvoeding van zijn hond. Doe ik niet te veel met mijn hond en raakt hij nu overprikkeld? Of doe ik juist te weinig en raakt mijn hond onvoldoende gesocialiseerd? Als hondeneigenaar vliegen de goedbedoelde adviezen je om de oren. Niet zo gek dat je je dan afvraagt: “Doe ik het allemaal wel goed?”

Oerwoud aan informatie

Natuurlijk is het verstandig om je te verdiepen in hondengedrag- en opvoeding. Je kan hiervoor op cursus waar een (gediplomeerd) instructeur je ondersteunt. Ook zijn er talloze boeken en websites waar je antwoorden vindt op prangende vragen.

Tegelijkertijd is dit ook een valkuil. Met zoveel informatie zie je soms door de bomen het bos niet meer. Bovendien moeten we niet vergeten dat je hond een individu is met eigen wensen en behoeften, die niet persé overeenkomt met de hond ‘uit het boekje’.

Tip: Beperk je tot 1 of 2 goede boeken en stel je vragen aan een gediplomeerde hondenprofessional waar je goed contact mee hebt, om te voorkomen dat je eindeloos blijft lezen en zoeken naar meer antwoorden.

Luister naar je hond

Voorbeeld: veel puppyeigenaren begrijpen gelukkig dat hun pup veel moet slapen. Het kan een probleem worden als je halsstarrig vasthoudt aan een specifiek aantal uren. Het kan namelijk zomaar zijn dat jouw specifieke pup aan iets minder uren genoeg heeft. Maar, omdat je het zo graag goed wil doen, geef je je pup toch vaker verplichte benchrust. En dat leidt mogelijk weer tot frustratie bij een uitgeruste pup.

Zo ontstaat een vicieuze cirkel: je hond is niet moe, maar energiek en/of gefrustreerd – je geeft hem meer rust – je hond raakt meer gefrustreerd – je bent bang voor overprikkeling, dus geeft hem meer rust, etc.

De boodschap is dus vooral om te luisteren naar jouw hond. Waar heeft hij behoefte aan en wat werkt voor jullie? Durf dus ook te vertrouwen op je eigen gevoel!

Tip: Wees mild naar jezelf en bedenk: ‘Zelfs al maak ik deze fout, wat is het ergste dat kan gebeuren?’ Grote kans dat het in de praktijk wel meevalt! Bijvoorbeeld: wat als je de verplichte benchrust nou eens laat voor wat het is?

Hondenmaffia

En dat laatste kan nog best lastig zijn met de ‘hondenmaffia’. Wie kinderen heeft, is misschien al bekend met de ‘moedermaffia’: moeders die onomwonden hun mening delen over de opvoeding en je keihard afrekenen op jouw keuzes. Zet je een foto van je kroost online? Zet je maar schrap voor bakken kritiek.

Ditzelfde zien we ook in de hondenwereld. Je ziet dat je pup lief speelt met de hond van de buren en besluit het schattig tafereeltje online te posten. Vervolgens stroomt het commentaar binnen. “Hou je wel toezicht?” En: “kijk eens naar die lichaamstaal!” Of: “Straks is je hond getraumatiseerd!”

Tip: Als je gevoelig bent voor kritiek, bedenk dan goed met wie je je hondenvideo’s en –perikelen deelt. Laat het bijvoorbeeld alleen aan vrienden/familie en je instructeur zien voor advies.

Maak je eigen keuze

Dit kan je zelfvertrouwen als hondeneigenaar flink ondermijnen! Laat je dus niet verleiden om eindeloos te blijven zoeken naar antwoorden. Leg dat theorieboek even weg, sluit je laptop en maak een beslissing waar jij je goed bij voelt. Vergelijk het maar eens met de opvoeding van je kind: zoek je dan ook uren- of dagenlang naar de ideale leeftijd om te stoppen met de speen? Of doe je uiteindelijk wat goed voelt en past bij jullie situatie?

Of je hond wel of niet op de bank mag, is aan jou: doe wat goed voelt!

Tip: Vergelijk jouw hond en het gedrag waar je mee zit eens met dat van een kind: hoe zou je in dat geval met de situatie omgaan?

Les voor hondenprofessionals

Als hondentrainer of –gedragstherapeut word je ingeschakeld voor jouw expertise, dus natuurlijk wil je die kennis en ervaring delen. De kunst is hier om de hondeneigenaar te voorzien van de juiste informatie, zodat deze zelf een weloverwogen beslissing kan maken. Doe dit zonder oordelen of jouw visie op te dringen. Kom liever samen tot een conclusie, waarbij de individuele hond én eigenaar weer het uitgangspunt vormen. De eigenaar staat zo open voor andere ideeën en voelt zich minder snel aangetast in zijn zelfvertrouwen.

Tip: Benoem welke punten de eigenaar wèl goed doet. Als je bijvoorbeeld niet achter de methode staat, kun je misschien wel iets zeggen over de mate van betrokkenheid en inzet.

Tot slot

Voor je hond ben je een veel leuker baasje als je de teugels een kan laten vieren en de focus op ‘het goede’ durft los te laten.

Bron: omdenken.nl

Dit artikel is geschreven door Romy Groeneveld.

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.