Het eten van poep

Sommige honden zien poep als een ware delicatesse, maar voor hondeneigenaren vormt deze eetgewoonte een grote bron van ergernis. Waarom doen honden dit? En vooral: wat kunnen wij hieraan doen?

Coprofagie

Het eten van ontlasting heet met een chique woord coprofagie en is iets wat veel voorkomt bij honden. Zo zijn er honden die een verse paardendrol een heerlijke delicatesse vinden. Ook kattenpoep, konijnenkeutels en koeienvlaaien kunnen sommige honden maar moeilijk laten liggen. In een enquête uit 2018 onder 1475 hondeneigenaren geeft 16% aan dat hun hond bovendien regelmatig ontlasting van andere honden eet. Daarnaast kan het nog voorkomen, met name bij jonge honden, dat de eigen poep wordt verorberd.  

Er zijn dus drie vormen van coprofagie bij honden: 

  • Autocoprofagie: het eten van de eigen poep 
  • Allocoprofagie: het eten van poep van andere honden 
  • Interspecifieke coprofagie: het eten van poep van andere diersoorten 

De laatste vorm, het eten van poep van andere diersoorten, komt verreweg het meeste voor. Het eten van eigen poep het minst. 

Oorzaken coprofagie

Vaak wordt verondersteld dat een voedingstekort een reden is voor het eten van poep. Zo zou een tekort aan koolhydraten of vitamines of andere gezondheidsproblemen, zoals de alvleesklieraandoening EPI, een rol kunnen spelen. Onderzoekers hebben hiervoor echter geen hard bewijs kunnen vinden. Een verhoogde koolhydraatinname lijkt zelfs tot een toename in coprofagie te kunnen leiden.  
 
Een deel van de verklaring voor coprofagie is dat honden ontlasting simpelweg lekker kunnen vinden, zeker wanneer de hond poep eet van andere diersoorten zoals konijnenkeutels. Ook de poep van andere honden kan simpelweg lekker smaken. Daarbij helpt het ook niet als jouw hond steeds dezelfde saaie brokken krijgt en de poep van de buurthond nog heerlijk ruikt en smaakt naar pens.  

Daarnaast is er een verband gevonden tussen coprofagie en een gulzig eetpatroon bij honden. Bovendien lijkt coprofagie vaker voor te komen bij honden die gecastreerd zijn. Ook eten bepaalde rassen (zoals spaniëls en retrievers, maar ook terriërs) vaker poep dan andere rassen. Een zekere genetische aanleg kan dus ook een reden zijn. 

Voor het eten van de eigen poep, wat vaker onder jonge honden voorkomt, lijkt ook de situatie in het nest mee te spelen. Normaliter houdt de moederhond het nest goed schoon door de ontlasting op te eten. Wanneer dit niet gebeurt en ook de fokker niet opruimt, kunnen pups makkelijker deze gewoonte ontwikkelen in hun neiging om op onderzoek uit te gaan en van alles op te pakken met hun bek. 

Hoe leer je poep eten af?

Alhoewel het opeten van poep dus veel voorkomt, is dit niet zonder gevaar. Ontlasting kan wormen of parasieten bevatten, of juist resten van medicijnen om parasieten tegen te gaan, waardoor het opeten hiervan gevaarlijk kan zijn voor de gezondheid (zeker voor pups). Er zijn zelfs verhalen van honden die ontlasting binnenkregen van drugsverslaafden met alle klachten van dien. Er zijn flink wat middelen op de markt die het eten van poep moeten verhelpen. Denk aan supplementen met extra mineralen (zoals Prozyme). Omdat er dus waarschijnlijk geen verband is tussen coprofagie en het dieet van de hond, is de effectiviteit hiervan gering. Andere middelen (zoals Deter en Forbid) maken de eigen ontlasting minder smakelijk. De werking hiervan is discutabel. Het lijkt erop dat het bij jonge honden iets beter aanslaat.  

Een muilkorf kan helpen om het opeten te verminderen, maar bij zachte ontlasting kan de muilkorf er gemakkelijk ingedrukt worden en blijft het juist plakken waardoor honden het alsnog naar binnen kunnen krijgen.  

Negeren is in ieder geval geen optie, omdat het eten van poep zelfbelonend is: de hond vindt het lekker en zal hier uit zichzelf dus niet mee ophouden. 

Wat kun jij zelf doen?

Voorkomen

Dit is verreweg de meest effectieve methode. Zorg ervoor dat je hond geen toegang heeft tot uitwerpselen, bijvoorbeeld door hem aan te lijnen. Als je weet dat je hond een zwak heeft voor paardenmest, kun je dus beter niet wandelen bij de manege. Is je hond een fan van de kattenbak? Plaats deze ergens waar je hond er niet bij kan. Als je hond graag zijn eigen ontlasting opeet, ruim dit dan direct op. Wanneer hij erg snel is en zich na het poepen direct omdraait om te eten, kun je hem afleiden. Strooi wat voertjes om hem heen, zodat hij dit kan zoeken en eten. Of houd een lekkere beloning aan zijn neus en lok hem zo een paar stappen weg van zijn eigen ontlasting. Vervolgens kun jij rustig opruimen. 

Leave it commando

Met dit commando, leert je hond dat hij iets niet van straat mag oppakken of eten. Hij moet hier dus van afblijven. In de aanleerfase doe je dit met een saai voertje. Leg dit op de grond en zodra je hond dit wil pakken, doe je je voet erop. Je hond zal misschien blijven likken, krabben of happen om het voertje te bemachtigen. Zodra je hond stopt, krijgt hij een beloning. In het begin kunnen de tekenen heel subtiel zijn; je hond kijkt bijvoorbeeld even weg. Dat kun je al belonen! Zorg ervoor dat de beloning uit je andere hand komt. Hij krijgt dus niet alsnog het voertje waar hij eerst van af moest blijven! Langzaamaan leg je de lat hoger en beloon je alleen als je hond gaat zitten of echt wegloopt. Als je hond dit in 99% van de gevallen goed doet, koppel je hier een commando aan, zoals ‘bah’ of ‘leave it’. Daarna kun je stapsgewijs oefenen met lekkerder voer, waardoor de verleiding groter wordt.  

Let wel op dat de beloning altijd groter is dan hetgeen je hond moet laten liggen. Als je hond dat droge voertje laat liggen, kun je hem best een stukje worst belonen. Maar als hij een op straat gevallen boterham met pindakaas laat liggen, mag daar best wat meer tegenover staan! Je kunt ook een bijzondere beloning op zak hebben, die je hond alleen krijgt wanneer hij poep laat liggen. 

Goed getraind hier-commando

Als je het hier-commando (of fluitsignaal) goed hebt aangeleerd, kun je deze inzetten zodra je hond op een lekkere drol afrent. Het is belangrijk dat je er zo vroeg mogelijk bij bent. Als je je hond pas roept wanneer hij kwijlend boven de poep hangt, wordt het voor hem wel heel lastig om zich om te draaien. Ook hier geldt: zorg voor een extra lekkere beloning, die in verhouding staat tot de prestatie die hij levert.  

Belonen van goed gedrag

Vaak komen mensen pas in actie, als hun hond probleemgedrag vertoont. Probeer te bedenken: wat wil ik wel van mijn hond? Dat kun je van vroegs af aan belonen, zelfs wanneer bovenstaande commando’s nog niet (voldoende) zijn aangeleerd. Wandel je met je hond langs verse poep en hij kijkt je aan of loopt er voorbij? Beloon je hond dan uitbundig!  

Conclusie

Het eten van poep is een veelvoorkomend probleem bij honden en bovendien niet zonder risico’s. Om je hond te leren om geen poep meer te eten, zul je ten eerste alert moeten zijn en het moeten voorkomen. Ook kun je middels training ervoor zorgen dat je hond deze onsmakelijke lekkernijen voortaan laat liggen. 

Bronnen

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.