Hondentaal

Honden communiceren grotendeels door middel van hun lichaam en hun eigen hondentaal. Een oortje naar voren of naar achteren, het likken van de neus, een voorpoot omhoog, weet jij wat jouw hond tegen je zegt? In dit artikel en bijbehorende video leer je kijken én luisteren naar je hond! 

Communicatie

Honden spreken hun eigen taal. Een klein deel daarvan is vocaal zoals piepen, grommen, blaffen en huilen, maar een veel groter deel gebeurt non-verbaal. Oftewel, via lichaamstaal. Deze lichaamstaal moeten wij mensen leren lezen en begrijpen willen we een goede band op kunnen bouwen met onze hond. Hoe kun je immers vertrouwen in elkaar krijgen als je als eigenaar de vele signalen die een hond laat zien om aan te geven dat hij iets niet leuk, of misschien zelfs spannend vindt, niet oppikt? Tijd dus om jezelf eens te verdiepen in de verschillende communicatiesignalen van je hond.

Video's

In onderstaande video vind je een aantal voorbeelden van hoe een hond aangeeft een situatie niet fijn te vinden. Een paar van de signalen zet de hond heel bewust in, vaak om degene tegenover hem te laten weten dat hij niet op zoek is naar een conflict. Andere signalen vertoont de hond onbewust en hebben te maken met de aanmaak van bepaalde stresshormonen, zoals (non-)adrenaline.

Ook aan de staart van de hond kun je veel aflezen over hoe de hond zich voelt. Zo is een kwispelende hond lang niet altijd een blije hond. In onderstaande video leer je meer over de verschillende soorten kwispels die een hond kan laten zien.

Wanneer je deze signalen ziet bij je eigen hond, zeker wanneer er meerdere signalen op elkaar volgen, realiseer je dan dat hij op deze manier probeert te communiceren. Hij geeft aan iets niet prettig te vinden. Het is dan aan jou als eigenaar om hier iets mee te doen. Haal je hond uit de situatie!

Alle honden spreken deze taal

Tenslotte is het ook heel nuttig om te letten op de lichaamstaal van andere honden. Wanneer je op een stoep loopt en er nadert een hond die tongelt zodra hij jouw hond ziet, van je hond wegkijkt en begint te snuffelen op de grond, opkijkt naar je hond en zijn pas inhoudt, weet dan dat deze hond de situatie erg spannend vindt en kies ervoor om met een boog om deze hond heen te lopen. Een frontale ontmoeting kan dan namelijk al snel escaleren in een confrontatie waar misschien beide honden een negatieve ervaring aan overhouden. 

Hou wel rekening met rasverschillen. Een mopshond kan bijvoorbeeld geen hoge of lage staarthouding hebben. En wat voor een Duitse Herder een neutrale houding is, kan voor een Friese Stabij al hoog zijn. Ook kan dit per individu verschillen, probeer dus te achterhalen wat de neutrale houding van jouw hond is.

De stressladder

In onderstaand overzicht (de stressladder) is te zien welke gedragingen en signalen agressie kunnen voorspellen. De ladder loopt van onder, in het groen, naar boven, in het rood. Belangrijk is om te weten dat niet alle honden al deze signalen laten zien. Sommige honden beginnen direct in het oranje/rode gedeelte, maar in de meeste gevallen zijn eerdere signalen wel van toepassing geweest. Ook kunnen signalen worden overgeslagen of niet meer worden vertoond omdat deze eerder zijn genegeerd of zelfs gecorrigeerd.

 

Meer weten?

Wil je meer weten over hondentaal? Volg dan onze lezing, waarin we je aan de hand van heel veel videomateriaal leren kijken naar hondentaal. Je kunt de lezing volgen vanuit huis, wanneer het jou uitkomt!

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.