Mijn pup slaapt niet door

Een pup in huis is natuurlijk erg leuk, maar kost ook veel energie. Wanneer je pup ’s nachts dan ook niet goed doorslaapt en ook jouw nachtrust daar onder lijdt, kan het opvoeden van een pup een stuk minder leuk worden. In dit artikel lees je meer over de redenen waarom pups ’s nachts niet altijd goed doorslapen en hoe je dit kunt veranderen.

Hoge nood

Een jonge pup kan uiteraard, net als een mensenbaby, zijn plas en poep nog niet zo goed ophouden en zal daarom ook regelmatig ’s nachts piepen en janken om te laten merken dat hij eruit moet. Dit is uiteraard iets wat vanzelf met de leeftijd en de zindelijkheidstraining verbetert. Tot die tijd kun je je pup het beste even in de tuin of dichtbij huis de kans geven om te plassen, waarna je hem weer terugbrengt naar zijn bedje. Houd dit moment zo ‘saai’ mogelijk door weinig te praten en verder geen aandacht te geven. Zo leert je pup dat hij ’s nachts niet hoeft te verwachten dat er gespeeld of geknuffeld wordt.

Ander ritme

Pups hebben bovendien een ander ritme dan wij mensen: uitslapen is niet iets wat in hun systeem zit! De meeste pups zijn vroeg wakker en staan dan helemaal ‘aan’. Na een plasje vroeg in de morgen zijn ze dan ook absoluut niet van plan om nog een paar uurtjes te gaan slapen, terwijl jij om 06:30 op zondag vast nog geen zin hebt om aan de dag te beginnen… Dit is dus heel normaal. Toch is het wel verstandig om zoveel mogelijk het ritme aan te houden dat je later ook wil hanteren. Soms kan het helpen om na de eerste ochtendplas wat brokjes in de tuin of in huis te strooien die je pup mag zoeken: zoeken is zowel vermoeiend als ontspannend (de hartslag gaat naar beneden), waardoor je pup daarna misschien toch weer even een dutje wil gaan doen.

Samen slapen

Honden hebben van zichzelf een voorkeur om dichtbij anderen te slapen. Veel pups vinden het ’s nachts doorslapen dan ook moeilijk omdat ze helemaal alleen in de huiskamer zijn terwijl jij boven bent. Het is dan ook aan te raden om je pup hier stapsgewijs aan te laten wennen door de eerste nachten naast je pup te slapen op de bank, of je pup in een bench of ren in de slaapkamer te laten slapen. Wanneer je dit niet voor altijd wil blijven doen, kun je geleidelijk de afstand steeds groter maken door de bench/ren elke nacht iets verder weg van de slaapkamer te plaatsen of door zelf na de eerste uren op de bank te hebben doorgebracht, naar boven te verhuizen. Voor veel pups geldt bovendien dat ze het eerste deel van de nacht prima alleen kunnen slapen in de woonkamer, maar als ze ’s ochtends wakker zijn dan niet meer in slaap komen. Je kunt er dus voor kiezen om je pup dan, na een ochtendplasje, mee te nemen naar de slaapkamer. De meeste pups vallen dan alsnog als een blok in slaap. Na een tijdje, wanneer je pup langer doorslaapt en later wakker wordt, bouw je dit dus vanzelf weer af.

Adrenaline

Wanneer je pup moeite heeft met in slaap komen wanneer het bedtijd is, kan het meespelen dat je vóór het slapengaan nog teveel met de pup hebt gedaan: wanneer je pup heel druk is geweest laat op de avond, kan het zijn dat er nog veel adrenaline in het lichaam aanwezig is. Dit hormoon houdt je wakker en scherp en zorgt er dus voor dat je moeilijker in slaap komt. Zorg er daarom voor dat je enkele uren voordat je gaat slapen, geen hele drukke activiteiten meer onderneemt met je pup.

Conclusie

Het kan ontzettend vermoeiend en frustrerend zijn wanneer je nachtrust verstoord raakt door een jankende pup die maar niet door wil slapen. Houd echter in gedachten dat dit meestal echt wel overgaat en dat je pup dit niet doet om je te plagen: het is voor je pup ook wennen om helemaal alleen te moeten slapen! Bouw dit daarom stapsgewijs op en wees niet bang om je pup dichtbij je te laten slapen tot het zover is.

Meer artikelen:

De oudere hond

Na de fases van de puppytijd met scherpe tanden en zindelijkheidstraining, de puberteit met de vele hormonen en het onvoorspelbare gedrag en de stabiele jaren

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.