Het nut van supplementen

Voor een hond die angstig is, uitvalt, heel druk is, snel gestrest raakt of ander ongewenst gedrag vertoont, kunnen supplementen ondersteuning bieden en het gedrag verminderen. We leggen uit wat voedingssupplementen voor honden zijn, welke typen er zijn en wat je aan effect kan verwachten.

Wat zijn voedingssupplementen?

Misschien denk je bij natuurlijke supplementen gelijk aan homeopathische middelen of Bach bloesems. Toch zijn voedingssupplementen echt iets anders. Bij homeopathie wordt uitgegaan van het principe dat een stof die bepaalde symptomen veroorzaakt, deze symptomen ook kan genezen wanneer de stof in zeer sterk verdunde vorm wordt toegediend. Denk bijvoorbeeld aan iemand met traanogen. Deze zou, volgens de homeopathie, genezen door een hele kleine hoeveelheid ui – die traanogen veroorzaakt – in te nemen. Bij Bach bloesems staan de ideeën van Edward Bach centraal, die op intuïtie helende eigenschappen aan specifieke plantenextracten toedichtte. Ook hier wordt het extract zeer sterk verdund. Voor zowel homeopathie als voor Bach bloesems geldt echter dat er geen wetenschappelijk bewijs is dat de middelen daadwerkelijk helpen. Dat neemt niet weg dat er al eeuwenlang veel mensen baat hebben bij deze middelen.

In dit artikel gaat het echter alleen over voedingssupplementen. Dat zijn bijvoorbeeld pillen, poeders of druppels die aan de normale voeding worden toegevoegd. De inhoud hiervan kan bestaan uit specifieke aminozuren (bouwstoffen van eiwitten), kruiden, vitaminen en mineralen of bepaalde vetzuren.

Welke typen voedingssupplementen zijn er?

Ten eerste zijn er supplementen die een specifiek bestanddeel van de normale voeding aanvullen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aminozuur L-tryptofaan. Dit is een stof die het lichaam nodig heeft om in de hersenen serotonine te kunnen maken. Omdat serotonine invloed heeft op allerlei vormen van gedrag, zoals angst, agressie, stress, slaapgedrag en impulsiviteit wordt gedacht dat voedingssupplementen met tryptofaan een positieve werking hebben bij probleemgedrag. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar het effect van tryptofaan, waaruit blijkt dat er inderdaad positieve effecten kunnen optreden. Vaak zitten er ook magnesium en B-vitaminen in supplementen die tryptofaan bevatten om de omzetting naar serotonine te ondersteunen.

L-theanine is een ander aminozuur dat positieve effecten kan hebben op met name angst en stress. Dit stofje komt van nature voor in groene thee en lijkt stoffen die in de hersenen zorgen voor rust en ontspanning (waaronder GABA) te verhogen en stoffen die zorgen voor onrust en angst te verlagen. Uit diverse onderzoeken is bij honden en katten inderdaad een positief effect gebleken, onder andere in de behandeling van angst voor mensen en angst voor geluiden zoals vuurwerk.

Ook bepaalde vetten kunnen helpen om het gedrag van de hond te verbeteren. Zo lijken Omega-3 vetzuren uit vis een positief effect te hebben op de hersenen en het leervermogen van honden. Ze zouden er dus beter trainbaar van kunnen worden en bovendien is het mogelijk dat agressie door Omega-3 vetzuren afneemt. Dit moet echter nog uitgebreider worden onderzocht.

Naast het aanvullen van specifieke voedingsbestanddelen, kunnen ook kruiden gebruikt worden ter ondersteuning van het verbeteren van een gedragsprobleem. Zo kan valeriaan zorgen voor betere slaap, kan St. Janskruid neerslachtigheid verminderen en werkt kamille (ook als geur) rustgevend.

Wat voor effecten kun je verwachten?

Natuurlijk is het niet zo dat het toedienen van een voedingssupplement het probleemgedrag van de hond volledig oplost. Wel kunnen supplementen ter ondersteuning dienen en het gedrag iets minder heftig maken, waardoor de hond makkelijker ander gedrag aan te leren is. Als je hond probleemgedrag vertoont, is het dus ook aan te raden om contact op te nemen met een gediplomeerd gedragstherapeut voor honden die je op maat advies kan geven.

Bovendien is het toedienen van supplementen niet altijd onschuldig, zeker niet als je hond medicatie krijgt. In dat geval moet je altijd eerst je dierenarts raadplegen voordat je begint met een supplement. St. Janskruid bijvoorbeeld kan de werking van geneesmiddelen versterken, met alle risico’s van dien.

Conclusie

Het gebruik van voedingssupplementen kan bijdragen aan het verminderen van probleemgedrag bij honden. Echter, bij probleemgedrag is overleg met een dierenarts en een gediplomeerd gedragstherapeut altijd aan te bevelen. Een supplement alleen zal nooit het gedrag van jouw hond drastisch veranderen, maar kan zeker ondersteuning bieden en bijdragen aan een oplossing.

Wil je meer weten over supplementen? Kijk dan eens op de website en in de webwinkel van www.aminocalm.nl. Hier vind je allerlei soorten supplementen en kun je persoonlijk advies vragen.

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.