Trekken aan de lijn

We vinden het allemaal fijn om ontspannen te kunnen lopen met een hond die aandacht heeft voor jou. Ook omdat jij je hond begeleidt in het verkeer, en andere (gevaarlijke) situaties die de hond zelf niet goed kan inschatten, is het belangrijk dat jij als eigenaar enige controle hebt. 

Dominantie?

Voorheen werd vaak gezegd dat een trekkende hond dominant is, dat hij geen respect heeft voor de eigenaar en dat hij probeert de leiding over te nemen. Gelukkig komen steeds meer trainers hierop terug en durven we te zeggen dat het trekken aan de lijn veelal een trainingsprobleem is van de eigenaar. Een hond die trekt aan de lijn doet dit namelijk omdat het meestal werkt: hij heeft geleerd dat als hij maar hard genoeg trekt, hij uiteindelijk wel zal komen waar hij heen wil. Een klassiek voorbeeld van het leren van consequenties van eigen gedrag (actief leren). Kijk eens kritisch naar jezelf: hoe vaak komt het voor dat je je hond láát trekken omdat jij denkt dat hij zo graag naar dat grassprietje wil of vast zo nodig moet plassen of andere honden zó ontzettend leuk vindt en alleen maar even gedag wil zeggen?

Voorkomen

Idealiter wordt het trekken aan de lijn dus gewoonweg nooit aangeleerd. Krijg je een nieuwe hond, of dit nou een pup of herplaatser is, zorg dan dat je zelf geen bijdrage levert aan het trekken. Dit betekent dat je zelf niet meeloopt zodra je hond een bepaalde kant op trekt. Maar het betekent ook dat jij zelf niet aan de lijn trekt! Zorg ervoor dat het normaal is voor de hond om met een ontspannen lijn te lopen, zonder spanning op de riem. Wellicht komt de vraag bij je op: hoe zit het dan met flexlijnen? Met een flexlijn is het inderdaad lastig om een hond te leren om netjes naast te lopen. Wel is het vaak fijn voor de hond op momenten dat je wat meer bewegingsvrijheid wil kunnen bieden, maar daar kun je eventueel ook een langere lijn voor gebruiken. 

Bij het voorkomen van het trekken aan de lijn, is het dus belangrijk dat wanneer de hond trekt, de eigenaar direct stil blijft staan. Zo leert de hond dus ook dat trekken geen zin heeft: het trekken aan de lijn brengt hem niet waar hij heen wil.

Tips voor het wandelen:

● Neem een geschikte lijn. Als je lijn maar 1 meter lang is, is het bijna onmogelijk voor je hond om niet te trekken. Een lijn van ca. 2 meter is voor je hond al veel fijner. 

● Gebruik materiaal waarmee je je hond met gemak kunt houden als hij trekt. Zo kan een tuigje waarbij de riem op de rug wordt vastgemaakt ertoe leiden dat de hond veel meer kracht kan zetten. Een halsband of tuig met ring op de borst kan jou dan meer houvast geven.

Houdt tijdens het wandelen je arm/hand waarmee je de riem vast hebt tegen je buik. Hiermee voorkom je dat je de hond een extra meter ruimte geeft door automatisch je arm mee te bewegen in zijn richting.

● Wanneer de hond naar voren trekt sta je direct en volledig stil (dus je hand blijft ook op je buik!). Als je hond opzij of naar achteren trekt loop je gewoon rustig door, eventueel met een verbale aanmoediging om mee te lopen.

● Als de hond, nadat je bent stil gaan staan, zelf de spanning van de lijn haalt door bijvoorbeeld om te kijken, een stapje terug te doen of zijn hoofd te draaien dan loop je zelf pas weer door en beloon je na een paar passen. Gaat de hond zitten aan het einde van de lijn, dan blijf je ook staan en wachten totdat hij zelf weer op gaat staan en als er op dat moment geen spanning op de lijn staat loop je verder. Dit doen we zo omdat je anders in een cirkeltje terecht komt: de hond trekt > jij staat stil > de hond gaat zitten > jullie lopen een pas > de hond trekt > etc.

● Wanneer de hond tijdens de wandeling uit zichzelf contact met je maakt als hij naast je loopt door je aan te kijken, dan moet je dit absoluut belonen met een vrolijke stem en/of een voertje.

● Wanneer je besluit een andere kant op te gaan, noem dan eerst even de naam van de hond en verander pas van richting zodra je de hond zijn aandacht hebt en hij dus met een ontspannen lijn mee kan lopen.

Laat je hond weten welk gedrag wél gewenst is en wat er van hem verwacht wordt. 
Wacht niet met communiceren of reageren tot je hond de fout in gaat. 

Wanneer je hond trekt

Als je hond trekt, wacht je dus in principe totdat hij zelf de spanning van de lijn haalt. Zodra hij dit doet praat je tegen hem (“Goed zo, netjes!”) en loop je een aantal stappen al pratend door. Heeft hij die stappen netjes meegelopen, dan beloon je dit door een voertje te geven.

Als je geen mogelijkheid hebt om stil te gaan staan wanneer de hond trekt, bijvoorbeeld omdat de hond op het moment te moe is of juist te veel energie heeft, of een bekend persoon of andere hond ziet, dan kun je de volgende oplossingen toepassen:

● Til de hond op en loop het stukje naar bijv. de bekende persoon of de voordeur.

● Loop achteruit naar bijv. de persoon of de voordeur en blokkeer de hond met je lichaam. Op deze manier kan je zijn aandacht beter vasthouden en je voorkomt dat hij trekt.

● Neem een speeltje mee op de wandeling. Als je dan in een moeilijke situatie komt waarin de hond trekt en je hem met het stoppen niet kunt bereiken, dan kun je het speeltje inzetten als trekspel en al spelend samen vooruit komen.

● Laat de hond los. Let op: doe dit alleen wanneer de situatie veilig is en wanneer de hond op dat moment geen ongewenst gedrag vertoont! Wanneer hij door middel van trekken aan de lijn heeft aangegeven ergens heen te willen, zorg dan dat hij niet meer trekt, aandacht heeft voor jou door hem bijvoorbeeld netjes te laten zitten en geef hem eerst een ‘vrij’ commando voordat hij daadwerkelijk weg mag lopen.

Zorg er dus in ieder geval voor dat je je hond op geen enkel moment volgt wanneer er spanning staat op de lijn. 

Iets anders dan een trainingsprobleem?

In de meeste gevallen is trekken aan de lijn, zoals boven beschreven, aangeleerd. De eigenaar volgt wanneer er spanning op de lijn staat. Maar een andere reden om te trekken is angst: als je hond het buiten spannend vindt, is rustig en ontspannen wandelen niet mogelijk. De hond trekt dan omdat hij uit de situatie wil en een veiligere plek zoekt. Dit kun je bijvoorbeeld merken als je hond op de terugweg naar huis ineens harder trekt of als hij gaat trekken om weg te komen van bepaalde prikkels, zoals andere honden of verkeer.

Daarnaast kunnen honden ook erg gaan trekken als ze uitvallen naar andere honden of mensen. Vaak wordt er dan ook geblaft of gegromd. Een derde dieperliggende reden voor trekken aan de lijn is najaaggedrag, waarbij de hond heel erg gefocust kan zijn op katten of andere prikkels waar hij achteraan wil.

In deze gevallen is er meestal dus iets meer aan de hand dan alleen een trainingsprobleem en zul je ook het onderliggende probleem aan moeten pakken. Verdiep je goed in de communicatie en lichaamstaal om te kunnen inschatten of een van deze zaken een rol speelt en schakel in dit geval deskundige hulp in.

 

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.