Trekken aan de lijn

We vinden het allemaal fijn om ontspannen te kunnen lopen met een hond die aandacht heeft voor jou. Ook omdat jij je hond begeleidt in het verkeer, en andere (gevaarlijke) situaties die de hond zelf niet goed kan inschatten, is het belangrijk dat jij als eigenaar enige controle hebt. 

Dominantie?

Voorheen werd vaak gezegd dat een trekkende hond dominant is, dat hij geen respect heeft voor de eigenaar en dat hij probeert de leiding over te nemen. Gelukkig komen steeds meer trainers hierop terug en durven we te zeggen dat het trekken aan de lijn veelal een trainingsfout is van de eigenaar. Een hond die trekt aan de lijn doet dit namelijk omdat zijn eigenaar hem volgt; hij heeft geleerd dat als hij maar hard genoeg trekt, hij uiteindelijk wel zal komen waar hij heen wil. Een klassiek voorbeeld van het leren van consequenties van eigen gedrag (actief leren). Kijk eens kritisch naar jezelf: hoe vaak komt het voor dat je je hond láát trekken omdat jij denkt dat hij zo graag naar dat grasprietje wil of vast zo nodig moet plassen of andere honden zó ontzettend leuk vindt en alleen maar even gedag wil zeggen?

Voorkomen

Idealiter wordt het trekken aan de lijn dus gewoonweg nooit aangeleerd. Krijg je een nieuwe hond, of dit nou een pup of herplaatser is, zorg dan dat je zelf geen bijdrage levert aan het trekken. Dit betekent dat je zelf niet meeloopt zodra je hond een bepaalde kant op trekt. Maar het betekent ook dat jij zelf nooit aan de lijn trekt! Zorg ervoor dat het normaal is voor de hond om met een ontspannen lijn te lopen, er staat geen spanning op de riem. Wellicht komt de vraag bij je op: hoe zit het dan met flexlijnen? Flexlijnen gebruik je niet zolang je hond nog niet heeft geleerd hoe hij netjes mee loopt. Wel is het vaak fijn voor de hond om wat meer bewegingsvrijheid te hebben, maar daar kun je dan een lange lijn voor gebruiken. 

Wanneer de hond trekt aan de lijn en de eigenaar blijft direct stil staan, leert de hond dus ook dat trekken geen zin heeft. Het trekken aan de lijn brengt hem niet waar hij heen wil.

Tips voor het wandelen:

● Houdt tijdens het wandelen je arm/hand waarmee je de riem vast hebt tegen je buik. Hiermee voorkom je dat je de hond een extra meter ruimte geeft door automatisch je arm mee te bewegen in zijn richting.

● Wanneer de hond naar voren trekt sta je direct en volledig stil (dus je hand blijft ook op je buik!). Als je hond opzij of naar achteren trekt loop je gewoon, rustig, door.

● Als de hond, nadat je bent stil gaan staan, zelf de spanning van de lijn haalt door bijvoorbeeld om te kijken, een stapje terug te doen of zijn hoofd te draaien dan loop je zelf pas weer door en beloont na een paar passen*. Gaat de hond zitten, dan blijf je stil staan en wacht totdat hij zelf weer op gaat staan, als er op dat moment geen spanning op de lijn staat loop je verder. Dit doen we zo omdat je anders in een cirkeltje terecht komt: de hond trekt > jij staat stil > de hond gaat zitten > jullie lopen een pas > de hond trekt > etc.

● Wanneer de hond tijdens de wandeling uit zichzelf contact met je maakt door je aan te kijken en op dat moment is de lijn ontspannen, dan moet je dit absoluut belonen met een vrolijke stem en/of een voertje.

● Wanneer je besluit een andere kant op te gaan, noem dan eerst even de naam van de hond en verander pas van richting zodra je de hond zijn aandacht hebt en hij dus met een ontspannen lijn mee kan lopen.

*Let op: laat het belonen echt niet achterwege, laat je hond weten welk gedrag WEL gewenst is en van hem verwacht wordt. Wacht niet met communiceren of reageren tot je hond de fout in gaat. Denk erom: alles wat aandacht krijgt, groeit.

Wanneer je hond trekt

Moest je stil staan omdat je hond trok, wacht dan totdat hij zelf de spanning van de lijn haalt. Zodra hij dit doet praat je tegen hem, laat hem weten hoe knap het is en loopt een aantal stappen al pratend door. Heeft hij die stappen netjes meegelopen, dan beloon je dit door een voertje te geven. Als je geen mogelijkheid hebt om stil te gaan staan wanneer de hond trekt, bijvoorbeeld omdat de hond op het moment te moe is, of juist te veel energie heeft, of een bekend persoon ziet, dan kun je de volgende oplossingen toepassen:

● Til de hond op en loop het stukje naar bijv. de bekende persoon of de voordeur.

● Loop achteruit naar bijv. de persoon of de voordeur en blokkeer de hond met je lichaam. Op deze manier kan je zijn aandacht beter vasthouden en je voorkomt dat hij trekt.

● Neem een speeltje mee op de wandeling. Als je dan in een moeilijke situatie komt waarin de hond trekt en je hem met het stoppen niet kunt bereiken, dan kun je het speeltje inzetten als trekspel en al spelend samen vooruit komen.

● Laat de hond los. Let op: doe dit alleen wanneer de situatie veilig is en wanneer de hond op dat moment geen ongewenst gedrag vertoont! Wanneer hij door middel van trekken aan de lijn heeft aangegeven ergens heen te willen, zorg dan dat hij niet meer trekt, aandacht heeft voor jou, laat hem bijvoorbeeld netjes zitten en geef hem eerst een ‘vrij’ commando voordat hij daadwerkelijk weg mag lopen.

Zorg er dus in ieder geval voor dat je je hond op geen enkel moment volgt wanneer er spanning staat op de lijn. Honden onthouden deze ‘enkele’ keer en de kans is groot dat ze dit in het vervolg nogmaals zullen proberen. 

BELANGRIJK:

In de meeste gevallen is trekken aan de lijn, zoals boven beschreven, aangeleerd. De eigenaar volgt wanneer er spanning op de lijn staat. Maar een andere reden om te trekken is angst: als je hond het buiten spannend vindt is rustig en ontspannen wandelen niet mogelijk. De hond trekt dan omdat hij uit de situatie wil komen en een veiligere plek op zoekt (je merkt ook vaak dat ze op de terugweg naar huis dan ineens harder trekken). Of de spanning komt er op een andere manier uit (opspringen/happen/blaffen etc.). Vaker wel dan niet is deze angst en/of spanning moeilijk te zien bij je hond en men denkt dan ook al snel en onterecht dat er geen sprake is van spanning of angst. Denk eens terug aan hoe je hond was toen je hem net in huis had, dit is een mooi referentiekader. Was hij toen wel eens onzeker buiten? Schrikkerig of terughoudend? Dan is de kans groot dat dit meespeelt in het trekgedrag. Verdiep je goed in de communicatie en lichaamstaal en schakel in dit geval deskundige hulp in.