Wat doet een gedragstherapeut?

Loop jij met je hond tegen problemen aan en wil je hulp om het gedrag van jouw hond te veranderen? Dan kan een gedragstherapeut voor honden je mogelijk helpen. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten van een hondengedragstherapeut.

De juiste expert vinden

Gedragsproblemen bij honden zijn er in allerlei soorten en maten. Heb je een hond die trekt aan de lijn of niet zo goed komt als je roept? Dan zal het volgen van een cursus of privétraining op een hondenschool waarschijnlijk een goede oplossing zijn. Let er wel altijd op dat er les wordt gegeven door gediplomeerde kynologisch instructeurs. Heeft jouw hond echter problemen zoals angst voor geluiden, niet alleen kunnen zijn, blaffen naar andere honden of mensen? Dan kun je beter een gedragstherapeut raadplegen.

Het vinden van een goede gedragstherapeut is echter nog niet zo eenvoudig, want er zijn heel veel mensen die zich gedragstherapeut, gedragsdeskundige, hondenfluisteraar of hondenspecialist noemen. Dit beroep is namelijk niet beschermd en iedereen mag zich zo noemen, ook zonder daarvoor de benodigde papieren te hebben. Je kunt helaas dus ook een zelfbenoemde ‘expert’ treffen die niet goed geschoold is en zelfs gebruik maakt van methoden die bewezen schadelijk zijn en het gedrag van honden dramatisch kunnen verergeren. Denk hierbij met name aan methoden die vooral gebaseerd zijn op de dominantietheorie en op correcties, zoals prikken in de zij, sliplijntjes waaraan je een ruk moet geven of het gebruik van stroombanden.

Een goede gedragstherapeut heeft een gedegen opleiding gevolgd. Er zijn verschillende goede opleidingen tot gedragstherapeut in Nederland. Als de expert deze opleiding met goed gevolg heeft voltooid, kun je ervan uitgaan dat deze beschikt over de juiste kennis. Echter, het is als hondeneigenaar heel lastig om erachter te komen of de expert die je op het oog hebt ook daadwerkelijk een opleiding heeft voltooid. Vaak staat er op de website van de expert een hele lijst aan gevolgde cursussen, maar niet zelden zijn dat slechts onderdelen van verschillende opleidingen en is er geen diploma behaald. Vergelijk het met iemand die zich advocaat noemt en een groot aantal losse gevolgde colleges en LOI-cursussen opsomt. Dit kan best een flinke lijst worden, maar een daadwerkelijk einddiploma is nooit behaald.

Wat echter wel een goede garantie geeft van het opleidingsniveau van een gedragstherapeut, is een lidmaatschap van een beroepsvereniging. Alleen wanneer iemand volledig gediplomeerd is, kan hij of zij zich hierbij aan sluiten. In Nederland biedt lidmaatschap van de volgende beroepsverenigingen de garantie dat iemand voldoende geschoold is:

Wat kun je verwachten van een gedragstherapeut?

Gediplomeerde gedragstherapeuten zijn geschoold om eerst de oorzaken van gedrag uit te pluizen. Je zult dus in dat geval meestal eerst een uitgebreid vragenformulier ontvangen om in te vullen en de gedragstherapeut zal door vragen te stellen achter de onderliggende oorzaken proberen te komen. Dit gebeurt veelal in de vorm van een consult waarbij de gedragstherapeut een afspraak met je inplant en de hond ook zelf kan observeren. Vervolgens volgt er een uitgebreide uitleg over waarom de hond het probleemgedrag laat zien. Op basis daarvan geeft een gedragstherapeut adviezen over of en zo ja hoe het gedrag kan worden veranderd. Een gedragstherapeut zal dus in het algemeen niet zelf de hond gaan trainen, maar je adviseren over hoe jij zelf het gedrag kunt ombuigen. Je zult dus zelf met de adviezen aan de slag moeten om resultaat te zien!

Deze adviezen kunnen bijvoorbeeld bestaan uit medisch onderzoek laten doen, veranderingen in de voeding, het gebruik van medicatie, manieren om het gedrag tijdelijk te voorkomen, training, herplaatsing etc. Gedragstherapeuten die bij bovengenoemde beroepsorganisaties zijn aangesloten zullen bovendien extreem terughoudend zijn met het adviseren van correctiemiddelen als slipkettingen, prikbanden, sliplijnen die hoog in de nek worden aangebracht, prikken in de zij, op de rug gooien, schreeuwen tegen de hond, slaan etc.

Een goede gedragstherapeut biedt ook nazorg zodat je tijdens de therapie vragen kan stellen of kan overleggen als iets toch niet zo gaat als verwacht. Dit kan telefonisch zijn, mailcontact of het afspreken van extra trainingssessies.

Teleurstelling voorkomen

Natuurlijk is het ook heel belangrijk dat jij als eigenaar een goed gevoel hebt bij de gedragstherapeut. Bel of mail als je op zoek bent naar een expert die bij je past en maak op die manier kennis. Dan kun je ook vragen stellen over de werkwijze, de kosten, de visie van de gedragstherapeut etc. Meestal is gedragstherapie een langdurig traject waarbij je veel contact zult hebben met de therapeut. Kies dus iemand die je aardig vindt en waar je vertrouwen in hebt.

Wees ook realistisch in je verwachtingen. Een gedragstherapeut kan het probleem van jouw hond niet oplossen maar geeft slechts adviezen en begeleiding. Uiteindelijk zal je zelf de adviezen in de praktijk moeten toepassen en bereid moeten zijn om serieus en vaak langdurig te werken aan het gedrag.

 

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.