Wat te doen als je een pup in huis krijgt

De pup is uitgekozen en hij komt binnenkort in huis! Het zijn spannende tijden en iets om met het hele gezin naar uit te kijken. Lees voor dat het zover is nog even het volgende artikel door zodat je zo goed als mogelijk voorbereid bent. 

Voordat de pup in huis komt is het een goed idee je huis “puppy proof” te maken. Kijk kritisch om je heen en haal zo veel mogelijk van wat de pup interessant zou kunnen vinden om met zijn tanden te ontdekken voorlopig weg. En bedenk dat alles wat hij tegenkomt nieuw en dus interessant is. Zorg er ook voor dat er genoeg te vinden is dat hij wel mag ontdekken: knuffels, speeltjes en kauwmateriaal. Als de pup toch iets ontdekt wat niet voor hem bestemd is haal het, indien mogelijk, voorlopig dan weg. De ontdekkingsfase gaat uiteindelijk voorbij en dan kan je alles wat je hebt opgeborgen langzaamaan, stuk voor stuk weer terugplaatsen.

De eerste nachten

Het beste moment voor het ophalen van de pup bij de fokker is in de ochtend. Hij heeft dan al meteen een hele dag om een beetje te wennen aan zijn nieuwe omgeving voordat hij de nacht in gaat. En dan is hij er. Vaak na lang wachten mag dan eindelijk de pup worden opgehaald! Spannend voor de nieuwe eigenaren maar zeker ook voor de pup… Dan komt de eerste nacht. Deze is voor de pup vaak best moeilijk. Stel je maar eens voor hoe het is om voor het eerst in je korte leventje zonder je moeder, broertjes en zusjes, je vertrouwde omgeving en luchtjes te moeten zijn. De pup kan je steun en aanwezigheid die eerste nachten dus heel goed gebruiken. In de praktijk betekent dit dat je de pup dichtbij je hebt zodat je hem kunt steunen als dat nodig is. Als je hebt gekozen voor een bench dan kun je ervoor kiezen deze naast je bed te zetten of zelf dichtbij de plek waar de bench staat te gaan slapen. Als de pup dan wakker wordt kun je hem met je stem en eventueel je vingers door de tralies gerust stellen. Als hij onrustig wordt betekent dit vaak dat hij zijn behoefte moet doen. Neem hem dan even mee naar buiten en doe hem daarna direct weer in de bench. Na een paar nachten kun je rustig aan de afstand tussen jezelf en de pup groter maken door de bench richting de overloop en daarna naar beneden te verplaatsen of zelf weer richting de slaapkamer te verplaatsen. Het lijkt omslachtig maar het geeft je pup het vertrouwen dat jij en zijn nieuwe omgeving veilig zijn. 

Zindelijkheid

Puppy’s kunnen tot wel 7 á 8 maanden oud zijn voordat ze hun blaas echt volledig onder controle hebben. Pups bevuilen van nature hun eigen nest niet graag. Afhankelijk van de omstandigheden waarin ze bij de fokker verbleven zullen ze al snel door hebben wat de bedoeling is. Pups afkomstig van fokkers die zelf al wat aan de zindelijkheid hebben gedaan (aparte ruimte waar de pups zich kunnen ontlasten op afstand van de werpkist) lijken al een voorsprong te hebben.

Belangrijke punten bij de zindelijkheidstraining zijn:

  •  Wees de pup altijd voor. In het begin betekent dit ongeveer elk uur of elke twee uur naar buiten gaan. En sowieso de eerste weken direct na het eten, spelen en slapen. Dit kan dus betekenen dat je per dag wel tien keer naar buiten gaat.
    ● Houd de ‘plasmomenten’ kort. Ga altijd naar hetzelfde stukje gras zo dicht mogelijk bij huis. Daar mag de pup zich ontlasten en vervolgens ga je meteen weer naar binnen. Maak onderscheid tussen dit soort uitlaten en wandelingetjes waarbij de pup de wereld kan verkennen en je hem kunt socialiseren.
    ● Beloon je pup na het ontlasten met een vrolijke stem. Je kunt er zelfs voor kiezen om een commando aan het ontlasten te koppelen door met opgewekte stem een bepaald woord te zeggen zodra ze ontlasten. Op deze manier kun je je pup aanleren om op commando te plassen wat kan helpen bij de zindelijkheidstraining.
    ● Als er toch een ‘ongelukje’ in huis gebeurt en je betrapt je pup op heterdaad, til hem dan snel maar voorzichtig op (hij zal automatisch stoppen met plassen) en zet hem neer op de plek waarvan jij wil dat hij zijn behoefte doet. Ben je te laat en is de pup al klaar, negeer de situatie dan en ruim het op. Nooit boos worden en zeker de pup niet door de ontlasting halen! De kans is dan namelijk groot dat de pup niet meer durft te plassen in jouw bijzijn en dit dus stiekem gaat doen.

De hond alleen thuis laten

Je kunt je pup niet zomaar alleen thuis laten. Alleen zijn is iets wat echt goed aangeleerd moet worden. De ene hond heeft er meer moeite mee dan de andere, maar alle honden verdienen hier training in. Sowieso betekent dit dat je je pup tot een week of 12 oud helemaal niet alleen thuis kunt laten. Wel moet je alvast oefenen met korte momenten van alleen in de kamer zijn. Lees in dit artikel meer over het aanleren van alleen thuis zijn.

Socialisatie

Het goed socialiseren van je pup is natuurlijk ook heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je pup de wereld vol zelfvertrouwen tegemoet treedt en niet angstig wordt. In dit e-book lees je alles over een goede socialisatie van jouw pup.

Meer artikelen:

Het belang van voorspelbaarheid

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat een dagje uit totaal anders liep dan verwacht: de trein kwam niet opdagen, de tickets bleken verlopen, het

Meer weten:

Volg lezingen en cursussen vanuit huis wanneer het jou uitkomt.