Blaffen en stil zijn aanleren

Waar deze oefening voor is bedoeld

Dit is een oefening die heel goed kan werken bij honden die veel blaffen. Het gaat dan met name om het blaffen in huis of tijdens het trainen bijvoorbeeld. Voor het blaffen naar andere honden of mensen is de oefening impulsregulatie meer geschikt.

 

Het idee achter deze oefening is dat als je je hond leert blaffen op commando, hij minder uit zichzelf naar je zal gaan blaffen omdat de hond heeft geleerd dat blaffen alleen iets oplevert als je het commando hebt gegeven, en verder niet.

 

Verder is het commando ‘stil’ heel prettig omdat je daarmee je hond kunt laten ophouden met blaffen. De hond snapt dit commando het beste wanneer we hem eerst leren blaffen op commando en daarom leren we deze twee woorden samen aan.

 

Wat heb je nodig?

Ga eerst op zoek naar iets waarmee je hebt blaffen kunt uitlokken. Dit kan bijv. het vasthouden van een brokje of speeltje zijn, wat je de hond niet geeft. Ook kun je het geluid van de deurbel opnemen en afspelen op je telefoon om het blaffen een beetje uit te lokken. Sommige honden reageren ook op het geluid van andere honden die blaffen, bijv. in YouTubefilmpjes. Zorg er ieder geval voor dat je hond nog wel kan nadenken als je hem de eerste stappen van deze oefening wil aanleren: als hij te druk wordt, bijvoorbeeld omdat er echt iemand voor de deur staat aan te bellen, is de kans dat hij kan leren klein.

 

Gebruik een clicker of een beloningswoord (bijv. ‘yes’) om het juiste gedrag te markeren.

 

Als je het blafgedrag niet onder controle krijgt

Wanneer je een hond hebt die veel blaft, ga dan ook altijd op zoek naar de oorzaak achter het blaffen, indien nodig met behulp van een gediplomeerd gedragstherapeut voor honden.

 

Wil je meer weten over verschillende soorten blaffen en hoe je de emotie achter het blafgedrag herkent? Kom dan eens naar onze lezing over blafgedrag bij honden.