In sommige gevallen is het wijs om een hond te muilkorven. Veelal gebeurt dit met honden die in het verleden al eens schade hebben aangericht bij mens of dier, maar er zijn ook steeds meer mensen die hun hond muilkorven uit voorzorg. De muilkorf heeft nog altijd een slecht imago, maar gelukkig begint het langzamerhand meer en meer geaccepteerd te worden. We zeggen ‘gelukkig’ omdat een eigenaar die zijn hond muilkorft niets anders is dan een verantwoordelijke eigenaar! 

Het voorkomen van bijtincidenten is natuurlijk de voornaamste reden om je hond te muilkorven. Maar, onderschat ook niet het voordeel dat het kan opleveren in je training! Omdat jíj als eigenaar vaak een stuk relaxter bent, wetende dat er weinig schade aangebracht kan worden. 

Alvorens een hond een muilkorf accepteert en hier ontspannen mee rond zal lopen, moet er wel eerst getraind worden. Ook wanneer de muilkorf omgedaan wordt voor andere redenen dan agressie (bijvoorbeeld in verband met het eten van straat of vreemde voorwerpen, of omdat je naar een land op vakantie gaat waar het dragen van een muilkorf verplicht is). Bekijk de video en leer hoe je dit op een positieve manier doet en houd deze en het stappenplan bij de hand als je aan de slag gaat.

 

Het stappenplan