De rol van serotonine

Is jouw hond angstig, agressief of erg gestrest? Of vertoont hij dwangmatig gedrag, een hoge mate van impulsiviteit of hyperactiviteit, en heeft training weinig resultaat? Dan zou een tekort aan serotonine mogelijk een rol kunnen spelen.

Serotonine is een neurotransmitter die wordt gemaakt van het aminozuur tryptofaan. 90% van de serotonine bevindt zich in de darmen, waar het invloed uitoefent op de darmwerking. 10% bevindt zich in de hersenen, waar het stemming en emotie reguleert.

 

Oorzaken van een tekort aan serotonine

Het is dus niet zo gek dat wanneer er iets misgaat met de aanmaak van serotonine, dit grote invloed kan hebben op het gedrag van de hond. Maar hoe ontstaat nou dit tekort?

 

Voeding

Voor de productie van serotonine is het eiwit tryptofaan nodig. Tryptofaan haalt een hond uit de voeding. Wanneer er te weinig eiwitten in de voeding zitten, kan dit leiden tot een tekort aan serotonine. Ook kan het zijn dat voer juist teveel eiwitten bevat, waardoor er als het ware teveel concurrentie is voor tryptofaan en er te weinig van wordt opgenomen. Maïs wordt bovendien veel in hondenvoeding gebruikt, maar kan een negatief effect hebben op de aanmaak van serotonine. Naast tryptofaan zijn ook de vitamines B3 en B6 nodig om tryptofaan om te kunnen zetten in serotonine.

 

Ziekte

Ook ziekte, en met name darmproblemen, kunnen leiden tot een tekort aan serotonine. Hoe dit precies werkt is onduidelijk, maar aangezien een groot deel van de serotoninevoorraad zich in de darmen bevindt, is een connectie tussen beide zeer waarschijnlijk. Een goede darmgezondheid is dus ook voor het gedrag van de hond heel belangrijk.

 

Erfelijkheid

Er lijken daarnaast ook tussen rassen grote verschillen te zijn in serotonineniveaus, wat suggereert dat erfelijkheid een rol speelt. Zo is uit onderzoek gebleken dat Engelse Cocker Spaniëls die (impulsieve) agressie toonden een lager serotonineniveau hadden dan honden van andere rassen die agressief waren.

 

Hoe kan een serotoninetekort worden verholpen?

Er zijn verschillende manieren om het serotonineniveau omhoog te brengen. Ten eerste kan getracht worden om er via de voeding voor te zorgen dat de hond meer tryptofaan binnen krijgt, bijvoorbeeld door biologisch vers vlees te voeren of brokken met de juiste hoeveelheid en kwaliteit eiwitten. Ook zijn er natuurlijke supplementen die tryptofaan en vitamine B3 en B6 bevatten, waaronder Puur Tranquil. Wanneer natuurlijke middelen niet werken, kan er ook gedragsmedicatie worden ingezet. In dat geval is begeleiding van een gediplomeerd gedragsdeskundige en een dierenarts noodzakelijk.

 

Conclusie

Bij probleemgedrag zoals angst, agressie, dwangmatig gedrag en impulsiviteit kan een tekort aan serotonine een rol spelen. Het is aan te bevelen om bij dergelijk probleemgedrag een gedragsdeskundige te raadplegen die kan inschatten of een tekort aan serotonine een rol speelt, en die tot de juiste oplossing voor jou en je hond kan komen.

 

Bronnen

Amat, M. et al. “Differences in serotonin levels between aggressive English cocker spaniels and aggressive dogs of other breeds”, Journal of veterinary behavior  8.1 (2013) pp. 19-25
Amber Batson, ‘Calming the reactive dog’ (lezing) – 2017
Landsberg, G., Hunthausen, W., Ackerman, L. Behavior problems of the dog and cat (2013)
Nan Kené Arthur, Chill out Fido! How to calm your dog  (2009)