Het aandachtsspel

Waar deze oefening voor is bedoeld:

Met dit spelletje kun je je hond op een leuke manier leren om meer aandacht te hebben voor jou. Dit is dus een heel geschikte oefening voor honden die snel afgeleid zijn, veel trekken aan de lijn of niet goed luisteren als ze los lopen.

 

De basis bestaat eruit dat je een voertje weggooit waar je hond achteraan mag gaan. Wacht totdat de hond uit zichzelf (!) weer naar je kijkt, beloon dan met je stem (“goedzo!”) en gooi als de hond bij je is direct weer een voertje de andere kant op. Op deze manier zul je merken dat de hond steeds meer aandacht voor jou heeft.

 

Ook kun je deze oefening gebruiken om je hond een hier-commando aan te leren. Dit doe je pas als je hond snel omdraait en enthousiast bij je komt, zonder dat je iets zegt. Als dat goed gaat kun je op het moment dat de hond omdraait en naar je toekomt het hier-commando gaan geven. Kies 1 duidelijk, lang en hoog commando. “Hiiieeeerrrr!” bijvoorbeeld, of de naam van de hond hoog en langgerekt uitgesproken (“Miiiiiiiiicha!”). Herhaal dit dagelijks een aantal keer in rustige omgevingen, voordat je op moeilijkere plekken gaat oefenen.

 

Ook het volgen kun je met deze oefening aanleren. Draai dan op het moment dat de hond bij je is in zodat je naast de hond loopt. De hond blijft waarschijnlijk naar je kijken omdat hij een brokje verwacht. Loop een paar passen met de volle aandacht van je hond vooruit en gooi dan pas het brokje weer weg.

 

Wat heb je nodig?

– Eventueel een lange lijn (3-5 meter)
– Wat grotere brokjes die de hond snel kan vinden

 

Tips voor als je tegen problemen aanloopt bij het aanleren van deze oefening:

Mijn hond heeft buiten nog steeds geen aandacht voor me

Kies in dat geval een rustigere omgeving om het spel in aan te leren, bijv. de tuin of een verlaten grasveldje. Kies ook voor nog lekkerdere beloningen, zoals worst of kaas.

 

Mijn hond luistert niet als hij losloopt

Gebruik in dat geval een lange lijn van 5-10 meter om de hond het hier-commando goed aan te leren.