Ik heb een probleem

Soms zit je met je handen in het haar… Waarom vertoont je hond nou dat rare, vervelende of zelfs gevaarlijke gedrag? En hoe kun je ervoor zorgen dat dit gedrag vermindert? In onderstaande artikelen, lezingen en video’s leer je meer over de oorzaken én oplossingen van probleemgedrag. En lukt het echt niet om een probleem te verminderen of vertoont je hond heftige angst en/of agressie? Schakel dan een gediplomeerd gedragstherapeut voor honden in zodat je op maat advies kunt inwinnen. Via deze website kun je zien welke gedragstherapeuten er bij jou in de buurt werkzaam zijn.

 


Artikelen

 

Wat doet een gedragstherapeut?

Loop jij met je hond tegen problemen aan en wil je hulp om het gedrag van jouw hond te veranderen? Dan kan een gedragstherapeut voor honden je mogelijk helpen. In dit artikel lees je wat je kunt verwachten van een hondengedragstherapeut.

 

Lees artikel

 

 

 


De schuld van de eigenaar?

Je hebt het vast wel eens gehoord als iemand goed bedoeld advies wilde geven: “Ja maar dan had je die hond ook niet zo moeten verwennen” of “Je bent ook niet streng genoeg”. Maar is het wel zo dat wij als eigenaar altijd schuldig zijn aan het probleemgedrag van onze hond?

 

Lees artikel

 

 

 

 


Het belang van probleemoplossend vermogen

Ook bij honden blijkt probleemoplossend vermogen een belangrijke rol te spelen in de manier waarop zij op situaties reageren en hoe ze met bepaalde prikkels omgaan. Zo blijkt bijvoorbeeld dat er een relatie is tussen weinig probleemoplossend vermogen en bepaalde gedragsproblemen.

 

Lees artikel

 

 

 


Het nut van voedingssupplementen

Voor een hond die angstig is, uitvalt, heel druk is, snel gestrest raakt of ander ongewenst gedrag vertoont, kunnen supplementen ondersteuning bieden en het gedrag verminderen. We leggen uit wat voedingssupplementen voor honden zijn, welke typen er zijn en wat je aan effect kan verwachten.

 

Lees artikel

 

 

 


Waar komt dat gedrag vandaan?

Om je hond succesvol te kunnen trainen is het van belang dat je begrijpt waarom je hond doet wat hij doet. Als je dat weet kun je beter inschatten wat je het beste kunt doen om gewenst gedrag aan te leren en ongewenst gedrag te voorkomen.

 

Lees artikel

 

 

 

 


Genen en gedrag

Waarom doen honden wat ze doen en hoe ontstaat probleemgedrag? Eén van de factoren is de genetische aanleg. En hoe zit het dan met de verschillen tussen rassen? Dat en meer feiten over de invloed van genen op gedrag lees je in dit artikel.

 

Lees artikel

 

 

 

 

 


Waarom is mijn hond zo druk?

Steeds vaker zien wij op hondenscholen honden die erg druk zijn, veel blaffen, moeilijk tot rust kunnen komen, moeilijk kunnen focussen en moeilijk met prikkels om kunnen gaan. Hoewel er vele oorzaken aan dit gedrag ten grondslag kunnen liggen, speelt onze sterk veranderde maatschappij en bijbehorend activiteitenpatroon van de hond heel vaak ook een rol.

 

Lees artikel

 

 

 


Het belang van slaap

Goed slapen is niet alleen voor mensen essentieel, maar ook voor honden. Wanneer een hond niet goed of niet genoeg slaapt kan dit tot gezondheids- en gedragsproblemen leiden. Maar hoeveel slaap heeft een hond eigenlijk nodig en hoe kun je ervoor zorgen dat je hond goed slaapt?

 

Lees artikel

 

 

 

 

 


De rol van serotonine

Is jouw hond angstig, agressief of erg gestrest? Of vertoont hij dwangmatig gedrag, een hoge mate van impulsiviteit of hyperactiviteit, en heeft training weinig resultaat? Dan zou een tekort aan serotonine mogelijk een rol kunnen spelen.

 

Lees artikel

 

 

 

 

 

 

 


Angst voor vuurwerk

De decembermaanden en met name het afsteken van vuurwerk brengt voor veel honden en hun eigenaren een hoop stress met zich mee. Misschien heb je zelf wel een hond die angst voor vuurwerk heeft ontwikkeld. In dit artikel wordt uiteengezet wat jij als eigenaar kunt doen om deze angst te voorkomen of te verminderen.

 

Lees artikel

 

 

 

 

 

 


Dominantie: hoe zit het nou echt?

Dominantie is een omstreden onderwerp. Vroeger – en soms nog steeds – werd vrijwel alle probleemgedrag bij honden verklaard vanuit het idee dat de hond de eigenaar niet als de “alpha” zag. Wat is hier nou wel of niet van waar?

 

Lees artikel

 

 

 

 

 


Trekken aan de lijn

We vinden het allemaal fijn om ontspannen te kunnen lopen met een hond die aandacht heeft voor jou. Ook omdat jij je hond begeleidt in het verkeer, en andere (gevaarlijke) situaties die de hond zelf niet goed kan inschatten, is het belangrijk dat jij als eigenaar enige controle hebt.

 

Lees artikel

 

 

 

 

 

 


Alleen zijn aanleren

Honden zijn sociale dieren en alleen zijn is voor hen niet vanzelfsprekend, sommige honden ontwikkelen zelfs verlatingsangst. Door het alleen zijn goed aan te leren en langzaam op te bouwen kun je voorkomen dat jouw hond het alleen zijn vervelend of zelfs eng gaat vinden. Maar hoe pak je dat aan?

 

Lees artikel

 

 

 

 

 

 


Video’s

Impulsregulatie

Deze oefening is perfect voor als  je hond uitvalt naar andere honden of naar mensen, maar ook als je hond najaagt en achter andere dieren of voertuigen aan wil gaan.

 

Bekijk video

 

 


Stress en spanning bij honden

In deze video’s (deel 1 en deel 2) leer je hoe je aan je hond kunt zien of hij stress of spanning ervaart in een bepaalde situatie. 

 

Bekijk video

 


 

De betekenis van kwispelen

Vaak wordt gedacht dat een hond alleen kwispelt als hij blij is. Honden kunnen echter op verschillende manieren kwispelen en daarmee verschillende emoties laten zien. 

 

Bekijk video

 

 

 


De muilkorf aanleren

In sommige gevallen is het wijs om een hond te muilkorven. In deze video zie je hoe je je hond stapsgewijs traint om een muilkorf te dragen.

 

Bekijk video

 

 

 


Ontspannen op een kleedje

Het doel van deze oefening is om de hond te leren om zichzelf te ontspannen in moeilijke situaties. Dit doen we door het gevoel van ontspanning te koppelen aan het kleedje. 

 

Bekijk video

 

 


Blaffen en stil zijn aanleren

Dit is een oefening die heel goed kan werken bij honden die veel blaffen. Met deze oefening leer je je hond om alleen op commando te blaffen én om op commando stil te zijn!

 

Bekijk video

 

 


Vuurwerk survival-kit

In deze video zie je een aantal voorbeelden van leuke, afleidende spelletjes voor tijdens de jaarwisseling. 

 

Bekijk video

 

 

 

 


Lezingen

Stress en spanning bij honden

In deze lezing leer je alles over wat stress is, hoe stress ontstaat én hoe je stress en spanning kunt verminderen. 

 

Alle data

 

 


Najagen

In deze lezing leer je de redenen achter het najagen herkennen en natuurlijk krijg je ook handvatten mee om overmatig najagen te verminderen.

 

Alle data

 

 


Blafgedrag bij honden

In deze lezing leer je de verschillende soorten blaffen herkennen en ook leer je hoe je blafgedrag kunt verminderen. 

 

Alle data

 

 

 

 


Angst voor geluiden

In deze online lezing vertellen we je de do’s en dont’s bij het trainen op harde geluiden, krijg je informatie over ondersteunde middelen en medicatie en leer je meer over het ontstaan van angst voor geluiden. Deze lezing is online en op elk moment te bekijken!

 

Bekijk lezing