Waar deze oefening voor is bedoeld

Het doel van deze oefening is om de hond te leren om uit zichzelf weg te kijken van moeilijke prikkels, in plaats van ernaar te blaffen of in de lijn te gaan hangen. Door je hond op voldoende (!) afstand naar de prikkel te laten kijken en te wachten totdat hij uit zichzelf omdraait, krijgt je hond de kans om informatie over de prikkel te verzamelen en de prikkel te verwerken. Door het voertje op de grond te gooien kan je hond ook even snuffelen, wat ook kalmerend werkt. Met deze oefening kun je zowel angst als agressie en frustratie verminderen bij je hond. 

Deze oefening kun je gebruiken als je hond uitvalt naar andere honden of naar mensen, maar ook als je hond najaagt en achter andere dieren of voertuigen aan wil gaan. De afstand die je nodig hebt om je hond de juiste keuze te kunnen laten maken is voor elke hond en soms zelfs voor elke prikkel anders. Begin liever te ver weg dan te dichtbij. De afstand die je hond nodig heeft wordt langzaamaan steeds kleiner. 

Wat heb je nodig?

– Een lange lijn (3-5 meter)
– Een clicker
– Lekkere beloningen
Gebruik bij deze oefening bij voorkeur een tuig in plaats van een halsband. Bij sterke honden is een tuig met een aanlijnring op de borst ook geschikt.

Tips voor als je tegen problemen aanloopt bij het aanleren van deze oefening:

Ik vind de lange lijn onhandig en gebruik liever een flexi/rollijn.

Het gebruik van een lange lijn kan even wennen zijn. Kies in dat geval voor een lijn van 3 meter in plaats van 5 meter. Houd het handvat in je ene hand en houd je andere hand verderop op de lijn, zodat je daarmee de lijn kan laten vieren of de hond rustig tegen kan houden.

Een flexlijn is voor deze oefening niet geschikt door de constante spanning op de lijn en de ruk die de hond krijgt als je hem tegenhoudt.

Het werkt niet. Mijn hond blaft nog steeds naar elke hond/jaagt nog steeds na.

Bij de uitvoering van deze oefening is afstand heel belangrijk. Sta je te dichtbij, dan is het te moeilijk voor je hond om weg te kijken. Ook kan het type beloning dat je gebruik soms verschil maken. Kies een beloning die je hond echt helemaal te gek vindt.

Ook spelen er meestal verschillende factoren een rol bij uitval- en najaaggedrag, zoals de hoeveelheid stress die een hond ervaart en hoeveel de hond slaapt. Lees hier meer over in deze artikelen over hondentaal en over het belang van slaap.

 

Voor begeleiding op maat en adviezen die specifiek gericht zijn op jouw hond en jouw persoonlijke situatie is het aan te raden om een gediplomeerd gedragstherapeut in de arm te nemen.