Waar deze oefening voor is bedoeld:

Het doel van deze oefening is om de hond te leren om zichzelf te ontspannen in moeilijke situaties. Dit doen we door het gevoel van ontspanning te koppelen aan het kleedje. Vervolgens kun je dat kleedje meenemen naar moeilijke situaties, zodat de hond zich ook daar makkelijker kan ontspannen.

Deze oefening is ideaal voor honden die moeilijk tot rust komen, bijvoorbeeld als er bezoek komt of als je de hond ergens mee naar toe neemt, zoals een restaurant. En ook op de hondenschool is het prettig als je hond tussen de oefeningen rustig op zijn kleedje gaat liggen zodat jij zelf naar de uitleg van de instructeur kunt luisteren zonder geblaf of getrek van je hond. Daarnaast kan het ook een handige oefening zijn om honden met vuurwerkangst of angst voor onweer meer te laten ontspannen.

 

Wat heb je nodig?

– Een kleedje (gebruik steeds hetzelfde kleedje voor het beste leereffect)
– Brokjes

 

Deze oefening kent 4 stappen:

– Stap 1: kleedje neerleggen en voertjes strooien

– Stap 2: wachten op iets meer ontspanning, bijv. stilstaan, zitten

– Stap 3: belonen voor weer iets meer ontspanning, bijv. liggen, op 1 bil liggen, kop plat

– Stap 4: interval tussen beloningen vergroten

 

Probeer dit elke dag even kort (ca. 5-10 min.) te oefenen. Het is niet erg als je hond de eerste sessies niet gelijk tot en met stap 4 komt. Blijf oefenen totdat je hond zodra je het kleedje neerlegt heel snel ontspannen gaat liggen. Dan ben je klaar voor een moeilijkere stap: een omgeving met meer prikkels. Zo kun je het kleedje vervolgens in de tuin leggen, dan oefenen in een rustig restaurant, vervolgens op een terras, tijdens de cursus op de hondenschool, etc. Bouw dit ook weer langzaam uit!

 

Tips voor als je tegen problemen aanloopt bij het aanleren van deze oefening:

Mijn hond gaat piepen/blaffen/springen

Dit kan komen omdat de hond gefrustreerd raakt en (nog) niet snapt wat de bedoeling is, of omdat het onduidelijk voor hem is wanneer er een beloning komt.

Probeer even te wachten totdat de hond tot rust komt: zodra de hond gaat snuffelen op het kleedje of gaat zitten of liggen (uit zichzelf!) weer belonen. Kijk zelf ook even de andere kant op als de hond blaft of naar je blijft kijken.

Het kan ook helpen om de brokjes niet in je hand te houden, maar in een bakje te doen en ze pas te pakken nadat de hond ontspant. Het zien van de brokjes in de hand kan voor sommige honden namelijk erg frustrerend zijn, waardoor ze er naar blijven kijken of gaan blaffen.

Blijft de hond blaffen? Beëindig dan de oefening door de brokjes weg te zetten en het kleedje op te ruimen. Probeer bij een volgende oefensessie om sneller achter elkaar te belonen.

 

Mijn hond loopt steeds weg van het kleedje

Dit kan verschillende oorzaken hebben: misschien vindt de hond het gekozen kleedje onprettig. Probeer in dat geval een ander kleedje.

Ook kan het zijn dat de hond de brokjes niet zo lekker vindt. Kies in dat geval een ander type beloningsbrokjes.

 

Het werkt niet. Mijn hond wordt helemaal niet rustig en blaft nog steeds op een terras/tijdens de cursus/in een restaurant

Rustig opbouwen is bij deze oefening heel belangrijk. Langzaam aan kies je steeds een iets moeilijkere omgeving waar je het kleedje mee naar toe neemt.

Er zijn echter een hoop honden die het meegaan naar een restaurant of terras niet kunnen waarderen. De drukte, andere honden die langslopen en mensen die dichtbij komen; voor veel honden is dit veel te veel. Met deze oefening kun je je hond weliswaar leren om iets meer te ontspannen in deze situaties, maar als jouw hond erg angstig is voor menen of andere honden, zul je eerst daarmee aan de slag moeten vóór je je hond mee kunt nemen naar drukkere plekken. Schakel in dat geval een gediplomeerd gedragstherapeut in die je daarbij kan begeleiden. Overigens is het niet zo dat iedere hond mee móet kunnen naar een restaurant en als het een optie is om de hond niet mee te nemen is dat vaak voor zowel de hond als voor jou als eigenaar prettiger.