Waar deze oefening voor is bedoeld:

Het doel van deze oefening is om de hond te leren om zichzelf te beheersen. Door de hond hiervoor een woord als ‘wachten’ aan te leren en de hond zich eerst te laten beheersen voor er een beloning komt of voordat de hond mag doen wat hij graag wil, leer je je hond zelfbeheersing aan zonder dwang.

Deze oefening kun je gebruiken in allerlei situaties, zoals het neerzetten van de voerbak, het uit de auto halen van de hond, het openen van de deur als je gaat wandelen, het vullen van een voerpuzzel, etc. Dit zijn situaties waarin het praktisch is als je hond zich even kan beheersen. Bij de voerbak voorkom je dat je hond tegen je opspringt en alle voer op de grond belandt, en bij de (auto)deur kan het onveilig zijn als de hond naar buiten schiet. Deze oefeningen hebben dus niets te maken met dominantie of ‘de baas zijn’! Zie ook dit artikel over dominantie voor meer informatie over dit onderwerp.

Wat heb je nodig?

– brokjes
– een bakje
– eventueel een normale lijn (1,5-2 meter)

Deze oefening kent 4 stappen:

Stap 1: Zet een bakje aan de ene kant van je neer en vraag je hond aan de andere kant te gaan zitten. We combineren het wachten met zitten omdat het voor de hond meestal makkelijker is om zich te beheersen als hij zit dan als hij staat. Houd in beide handen wat voertjes. Leg een voertje in het bakje met de ene hand, en geef direct daarna een brokje aan de hand uit je andere hand. Herhaal dit en geef je hond vervolgens toestemming om de koekjes uit het bakje te pakken.

Stap 2: Geef nu niet na elk brokje dat je in het bakje legt een voertje aan de hond, maar pas als je twee voertjes in het bakje hebt gelegd. Dan laat je je hond weer naar het bakje gaan.

Stap 3: Vanaf nu gebruik je je commando (“wachten”) voordat je het eerste brokje in het bakje doet. Nu geef je je hond ook helemaal geen brokjes meer uit je hand, maar is de beloning dat hij naar het bakje toe mag als hij zichzelf heeft beheerst terwijl jij de brokjes in het bakje legde.

Stap 4: Nu kun je ook in andere contexten gaan oefenen, zoals met het vullen van een puzzel, het neerzetten van de voerbak of bij het opendoen van de (auto)deur. Beloon dan in het begin wel weer met brokjes uit je hand en doorloop ook in deze contexten stap 1 t/m 3.

Waarom moet een hond een commando leren voor zelfbeheersing? Moet hij zich niet ook zonder commando leren beheersen?

Wij adviseren met opzet om een hond een specifiek commando te leren om zichzelf te beheersen in bepaalde contexten. Dit is in de praktijk vaak makkelijker en duidelijker voor de hond. Bovendien voorkom je daarmee dat je hond per ongeluk leert om helemaal geen eigen initiatief meer te tonen, wat een ongewenst bijeffect zou kunnen zijn als je geen commando aanleert. En een hond die zelf geen initiatief toont, is vervolgens weer moeilijker te trainen.

Dat neemt niet weg dat je een hond zeker ook in heel specifieke contexten kan leren om zich uit zichzelf te beheersen, zonder commando. Door de oefening vaak genoeg te herhalen zal je hond de bedoeling snappen en uit zichzelf wachten bij de (auto)deur, de voerbak etc. Waar wij echter geen voorstander van zijn, is de hond opzettelijk de fout in te laten gaan en hem vervolgens straffen om hem op die manier zelfbeheersing aan te leren. Daarom kiezen wij voor een stapsgewijze opbouw met een commando.

Wat is het verschil met blijf?

Bij wachten ligt de nadruk op het aspect van zelfbeheersing: als de hond netjes wacht, mag hij doen wat hij graag wil, zoals gaan eten etc. Hij mag dan dus ergens naartoe. Bij blijf moet de hond in dezelfde positie blijven totdat de geleider weer terug bij de hond is. Hoewel dit een klein verschil is, kan het voor sommige honden duidelijker zijn als deze commando’s beide worden aangeleerd.

Het lukt niet. Mijn hond kan zich niet beheersen.

Als je hond toch naar het bakje toegaat, kun je je hand over het bakje leggen om te voorkomen dat hij bij de voertjes kan. Leid hem met je andere hand met een voertje weer naar de andere kant. Ook kan het helpen om je hond eerst te laten zitten.

Wat ook kan helpen, is om verschillende voertjes te gebruiken: gooi in het begin wat minder lekkere voertjes in het bakje en gebruik juist extra lekkere voertjes om je hond te belonen voor het wachten.

Ook kan het zijn dat jouw hond om andere redenen weinig zelfbeheersing kan opbrengen. Zie voor meer informatie dit artikel over slaap en dit artikel over de rol van serotonine.